Tips till efterblivna zombie-älskare

Om du som jag plöjer Walking Dead för sjunde gången och rent allmänt är lite dålig på att snappa upp saker och ting vill jag tipsa dig om  något som kommer att ge ditt liv en helt ny mening: Det finns en spinoff-serie som heter ”Fear The Walking Dead” som utspelar sig i begynnelsen av zombie-apokalypsen!

Jag fattar inte hur jag har kunnat missa det, speciellt inte eftersom jag insåg att jag till och med följer ”Fear The Walking Dead” på Instagram. Till mitt försvar beror det kanske lite på att jag följer alla TWD-konton i hela världen på Instagram (inklusive de  ryska).

Jag älskar särskilt mycket att det utspelar sig i  zombie-apokalypsens begynnelse. Tycker att det har varit alldeles för lite av den varan i original-serien, det vill säga återblickar från hur allting började.

Generellt tycker jag faktiskt att det mest kittlande i nästan alla filmer är just när själva konflikten uppdagas. När presentationen av alla karaktärer, relationer och miljöer är avklarad och den bräckliga vardagen plötsligt krackelerar, gradvis eller abrupt,  av den ena eller den andra anledningen. Ibland knarkar jag filmer på Netflix utifrån den principen; jag kollar ungefär 10-15 minuter in i filmen sen snabbspelar jag igenom, ser en scen här och där, och kollar slutet. Det spelar ingen roll om det är B-draman eller knasiga, halvdåliga skräckfilmer – jag är så sjukt nyfiken på själva filmidén. Inte sällan är intrigerna fullkomligt barocka, speciellt inom nämnda genrer, och det väcker ju massor av spännande tankar och rentav hopp om mänskligheten. Vad är det för en dåre som har hittat på det här? Hur i hela friden lyckades dåren i fråga sälja in filmen och få den finansierad?

Kanske är det någon slags trygghets-knarkande; nog för att min egen vardag krackelerar varenda eviga dag men Pelle har i alla fall inte en kannibalkvinna från skogen inlåst i vårt källarförråd som han förgriper sig sexuellt på (vad jag vet i alla fall, det var i och för sig länge sedan jag var därnere nu eftersom ljuset släcks om man inte rör sig på ett tag och sist det hände sprang jag in i en vägg av skräck eftersom jag trodde att det kom en zombie). Eller kanske är det drömmen om att något av mina byrålåde-manus en dag skall anammas av en annan dåre? Vad vet jag, som sagt. Pilot-avsnittet av ”Fear The Walking Dead finns i alla fall på HBO Nordic. Spana in det om du inte redan gjort det, din lyckost. Själv ska jag ”se” ett generande antal B-filmer på Netflix så fort barnen har somnat.

PS. Vill du läsa en intressant artikel om zombie-trenden, som likt zombisarna själva, vägrar dö, kan du göra det här. Kulturjournalisten Fredrik Strage, som alltid ligger mer än ett steg före,  var inte helt otippat en av de första som förutspådde vår fixering vid levande döda. Han är nog för övrigt min diametrala motsats. Jag som alltid upptäcker musik och serier 10 år efter alla andra, aldrig har sett Dallas, bara gillar gubbrockband från 70-talet och framförallt: inte ens vet hur Eagle-Eye Cherry ser ut.

10 reaktioner på ”Tips till efterblivna zombie-älskare

  • Nej, det hade jag inte – tack för tipset! Tack också för att ni tipsade om var man kan köpa TWD på svenska, ska gå in och beställa direkt. Jag köpte en bok, The road to Woodbury, i London (det fanns många fler). Kan man köpa dem hos er också?

   Gilla

 1. Kul att du gillade. Bjuder på tre till, de tre som jag kom att tänka på först efter Strages när jag läste ditt inägg:

  1) Kirkmans egna förord, där han skriver att han vill att TWD ska bli zombiefilmen som aldrig slutar: http://forl.ag/twd1f

  2) Guldbaggevinnaren Michel Wenzers som jag tycker så mycket om för att tajmingen när vi fick det var så perfekt i tiden – plus att det han tar upp i allra högsta grad fortfarande är aktuellt. Varje dag! http://forl.ag/twd4f

  3) Psykologen Jenny Jägerfelds förord om copingstrategier. Som ju att knarka tv-serier faktist kan vara – man undviker något annat, den jobbiga verkligheten… http://forl.ag/twd10f

  Det finns ytterligare 10 förord, med bland andra Sara Bergmark Elfgren, Ann Heberlein, zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer (årets sommarpratare när lyssnarna fick välja). Och i nästa volym blir det ett av Jonas Gardell.

  Gillad av 1 person

 2. Jasså. Mycket vill ha mer!
  Egentligen ska man ju köpa samlingsvolymerna för att få förorden.
  Men eftersom du är så pepp så får du Anns också: http://forl.ag/twd6f

  I övrigt är är det här förorden:

  The Walking Dead volym 1: Robert Kirkman
  The Walking Dead volym 2: Fredrik Strage
  The Walking Dead volym 3: Orvar Säfström
  The Walking Dead volym 4: Michel Wenzer
  The Walking Dead volym 5: Johanna Koljonen
  The Walking Dead volym 6: Ann Heberlein
  The Walking Dead volym 7: Herman Geijer
  The Walking Dead volym 8: Sara Bergmark Elfgren
  The Walking Dead volym 9: Pär Thörn (efterord)
  The Walking Dead volym 10: Jenny Jägerfeld
  The Walking Dead volym 11: Seriebibliotekarien
  The Walking Dead volym 12: Frank Swain
  The Walking Dead volym 13: Katarina Gospic
  The Walking Dead volym 14: Mattias Alkberg
  The Walking Dead volym 15: Jonas Gardell

  De finns alltså på http://www.apartforlag.se.
  Eftersom du är så positivt så ska du få en rabattkod. Skriv ”KOMPIS” så får du 10%…

  Gillad av 1 person

  • Aha. Sorry, trodde att de fanns till allmänt beskådande på det där himla internet. Tack för länk och kod, det blir till att shoppa ikväll.

   En fråga till: Gissar att det finns en hel drös TWD-experter på ert förlag? Vad roligt det vore om ni hade en frågelåda på Twitter någon gång i veckan i stil med de som många andra specialister har i allsköns ämnen (exempelvis Lisa Förare Winbladh om mat). Alternativt i bloggform eller på er FB-sida. Kan ju också vara ett bra sätt för att fler ska få upp ögonen för ert eminenta förlag (älskar ert namn, förresten).

   Så många frågor och mysterier och ingen att fråga. Som t ex: https://mammachips.com/2014/12/01/kara-walking-dead-nord/
   Själv har jag ingen i min närmaste bekantskapskrets med samma fixering som jag och även ifall det inte hindrar mig från att diskutera och ställa frågor i tid och otid lämnar ju kvaliteten på responsen lite att önska.

   Nu när man ser om serien för, törs faktiskt inte säga vilken gång i ordningen (”sjunde gången” var eventuellt lite ljug) dyker ju ännu flera frågor upp.

   Eller ni kanske ser tv-serien som ett helgerån i jämförelse med serietidningen?
   Om inte: Kom igen ´rå, shyssta?

   Gilla

   • Sorry för inget svar. Lite kaos här på (enmans)förlaget inför bokmässan och comiccon och allt som ska bli klart till dess. Återkommer. Med svar både på detta och det andra inlägget hoppas jag.
    Men jag gillar dina idéer och har lekt med tanken men blivit överkörd av verkligheten när det kommer till tid/ork man har över ibland. Tänker även att jag skulle vilja att min shop var lika snygg som er, men… idéerna är fler än sekunderna!

    Gillad av 1 person

  • Tack igen! Känner igen det där med enmansförlag och ambitioner och idéer kontra sekunder…
   Jag driver ju en reklambyrå också (http://www.lejonhjärta.com), kanske kan vi hjälpa dig med något någon gång? Det skulle vara roligt (och ligger ju lite i mitt eget intresse om inte annat).
   Nu ska jag läsa så många förord jag hinner. Och tack förresten för att du publicerade mina frågor på FB-sidan. Har ett batteri nya frågor som jag planerar att mata på med om det visar sig att någon tycker att det är lika kul som jag att dryfta dylika ting…

   PS. Min beställning i din webbshop levererades snabbt som vinden, förresten.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s