Tack LRF för att ni stämde Oatly!

Tack LRF-Mjölk för att ni äntligen fick upp ögonen på mig och resten av Sveriges befolkning. Tack för att ni väckte oss ur vår mejeriiska matrixdvala. Tack för att ni genom att stämma lilla Oatly såg till att det äntligen blev en debatt i Sverige kring den tvivelaktiga mjölkindustrin. Kort sagt, tack LRF för: att ni är sådana urbota idioter.

För nu hände det som ni i mjölkmaffian måste ha fruktat mest av allt (med tanke på att hela er existens syftar till att undvika detsamma), det vill säga: att folks indoktrinerade uppfattning om mjölk som det mest naturliga, nyttiga och ansvarsfullt framställda livsmedel som finns fick sig en rejäl törn för första gången någonsin.

Få andra livsmedel i Sverige har en så kraftfull lobby i ryggen. Genom TV-reklam, mjölkpaketens baksidor och de välbesökta betessläppen har man lyckats skapa en falsk bild om de omhuldade korna som spritter runt på soliga ängar med sina små kalvar hack i häl. Mjölken råkar bara vara en lycklig biprodukt som vi människor har ynnesten att avnjuta. Alltfler har börjat reflektera kring det tvivelaktiga i att nyttja kött, päls och andra animaliska produkter medan mjölken hittills har varit förskonad, inlindad i ett bondromantiskt motljus, mycket tack vare the mother av all vilseledande reklam – Bregottfabriken.

Och det är kanske det mest ironiska av allt, att just de som backar den välkomnande Bregottfabriken stämmer den lilla aktören Oatly för att de anser att deras marknadsföring är vilseledande.

För dig som inte vet vad jag snackar om och har missat varför det är lite dålig stämning i kyldisken följer här en kort resumé:

LRF-mjölk (svensk mjölks bransch- och lobbyorganisation) stämmer Oatly (liten svensk producent av havrebaserade alternativ till mejeriprodukter) på 14 miljoner för att de tycker att Oatly misskrediterar mjölk som livsmedel i sin marknadsföring. Bland annat genom att de säger: ””No soy. No milk. No badness” och ”Milk, but made for humans”. LRF gråter ut på Twitter::

”Det är aldrig ok att använda sig av vilseledande marknadsföring. Det är helt enkelt inte schysst mot konsumenterna.”

Ironin. I. Detta. Genialiska Oatly företräder lyckligtvis en transparent företagskultur i alla led varför man kan ta del av alla pinsamma detaljer i denna fars om man önskar här: http://www.oatly.com

På grund av att  jag läste att 55 procent av femtio studenter mellan 20 och 33 år på Malmö Högskola som tillfrågades om sin bild av kors möjligheter till naturligt beteende i mjölkindustrin trodde att kor inte behövde kalva för att ge mjölk och att den mjölkiga indoktrineringen har pågått sedan 30-talet tycker jag att en liten faktacheck kan vara på sin plats:

Visste du att en mjölkko är dräktig och insemineras i samma takt som hon fråntas sina kalvar i hela sitt liv?

Visste du att de nyfödda kalvarna tas från sina mammor omgående (om det är en KRAV-gård får de stanna några dagar med sin mamma)? Tjurkalvarna slaktas när de är mellan 0-18 månader medan kvigorna går samma öde till mötes som sina mödrar.

Och som om inte det vore nog utgör mjölkindustrin ett betydande hot mot miljön, men det visste du säkert redan.

Verklighetens dagisplatser i Bregottfabriken:

Skärmavbild 2014-11-03 kl. 19.42.58Skärmavbild 2014-11-04 kl. 22.35.57

 

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 22.36.30  Skärmavbild 2014-11-04 kl. 22.35.46

Bakom kulisserna i Bregottfabriken:

Skärmavbild 2014-11-03 kl. 19.43.23Skärmavbild 2014-11-04 kl. 22.35.10

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 22.36.09Skärmavbild 2014-11-04 kl. 22.35.25

Jag är inte bättre än någon annan, utan faktiskt sämre. Jag har alltid älskat mjölk, levde i princip på det när jag var yngre och har fortsatt konsumera stora mängder i vuxen ålder samtidigt som jag kniper ihop ögonen stenhårt. För anledningen till att jag är sämre än de flesta andra är att jag vet om det här men har valt att blunda för det. Japp, så är det. Och jag skäms. Än en gång: tack LRF! För nu är det slut med det.

Jag kastar den första stenen. Stenhårt på mig själv. Inte på någon annan. Du gör vad du vill med dina stenar. Men eftersom du har läst hela vägen hit säger jag bara: rock on!

IMG_3312.JPG

Indoktrinering (som inte bidrar till att nyfödingar skiljs från sina mammor och andra grymheter) pågår.

Källor/länkar:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kornas-lyckliga-tid-pa-bete-krymper_7241001.svd
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/problemet-ar-att-komjolk-inte-ar-avsedd-for-manniskor

Klicka för att komma åt mjolkfabriken.pdf

http://www.sydsvenskan.se/sverige/forskare-mjolkens-stallning-ar-hotad/
http://www.gp.se/ekonomi/1.2518116-arla-stammer-unilever
http://tidningen.djurskyddet.se/2010/09/verkligheten-i-bregottfabriken/

Facebookgrupp för dig som är intresserad av att följa utvecklingen:
https://www.facebook.com/events/331483837033811/?fref=ts

IMG_3300-0.JPG

#oatly #lrf #wow #nocow

Det uppföljande blogginlägget hittar du här: Efterlysning.

Och del tre i mjölk-trilogin finner du här: Jag blev rädd.

PS. Du som är sugen på att fälla ner ett par skygglappar till, läs gärna det här. Speciellt om du har varit på Kolmården i sommar.

229 reaktioner på ”Tack LRF för att ni stämde Oatly!

  • Jag ska inte dricka Mjölk pga ADHD…..men Min bild där jag som liten många gånger hälsa på en bonde i Småland för min Pappa var sommarbarn där samt en bondgård i Huddinge där skolklasser hälsar på som säljer sin mjölk till Arla ÄR JUST INTE ALLS DE BILDER DU VISAR….men som ALLA vet finns det IDIOTER i olika branscher som bara vill tjäna pengar då jovisst ….Det kan säkert se ut så …..MEN inte ALLA MJÖLK BÖNDER

   Gillad av 1 person

   • Förmodligen var bondgården du hälsade på när du var liten av det mindre slaget, nu är de flesta mjölk producerande gårdar stora och industriliknande.
    Och den bondgård som skolklasser får hälsa på i Huddinge är nog väldigt anpassad för att se så bra ut som möjligt, den ska ju vara representerande. Jag är 33 år, jag följde också ofta med min morfar och hämtade mjölk, i en ladugård som jag nu om jag tänker efter kanske hade ca 30 mjölkkor eventuellt mindre. det är väldigt stor skillnad mot idag. Jag dricker själv mjölk men försöker att undvika det så mycket som möjligt. Mjölkprodukter är inte bra för kroppen, de är inflammatoriska, det protein och mineraler och vitaminet du får i dig genom mjölk kan du få från annan mat eller eller som kosttillskott, det är ju jätte bra, eller hur!!

    Kram från Sandra

    Gillad av 1 person

 1. Tack för mycket intressant läsning!
  Jag bor i närheten av en stor gård med mjölkproduktion och har med egna ögon sett hur fruktansvärt djuren där har det!
  Det är allt ifrån brist på foder, döda kalvar som föds och ramlar rakt ner i gödselrännan för att sedan åka med gödsel ut. Djuren får inte komna ut på sommarhalvåret mm mm. Listan kan göras lång !
  De bilder som du har publicerat är hemska men djuren på denna gården har det ÄNNU värre.
  Myndigheterna (Miljö- och hälsa samt Länsstyrelsen) har vetskap om hur illa det går till just här men gör ingenting åt det. Detta kanske pga av just, LRF. De vågar inte gå emot LRF och deras lobbyverksamhet.
  Mycket tragiskt!
  Tack än en gång för att du tar upp ämnet.

  Gillad av 3 personer

  • Vad tror du LRF gör det är min första fråga till dej ??? Och varför skulle inte miljö och hälsa göra något om djuren missköts så otroligt ?? Är du verkligen så dum så du tror att LRF vill att deras medlemmar missköter sina djur då är du verkligen i en annan tids zon. Du snackar så mycket men om hälften vore sant så är det bra . Fattar du inte att bönderna vill att deras djur skall må bra och hur mycket mjölk tror du en ko skulle mjölka om den mådde så dåligt som du nu skriver om. En ko är ingen maskin utan en levande varelse som vi och skall oxå behandlas så . En ko som blir vanskött kan inte mjölka så mycket kons kropp behöver föda och omvårdnad så vilken bonde vill då missköta sina kor . Kom ut i verkligheten och sluta prata skit och om du vet att de missköter sina kor så gör då frö tusan anmälan och se till att detta upphör. Vad är du annars för människa om du vet men inte gör något kan säga att ett sånt samvete har inte jag i alla fall. Vilket djur det än må vara så anmäler man det direkt om mna vet om att det är vanvård det handlar om . Nä du kanske skulle ta dej en titt i din omgivning och göra alla bönder och LRF en god gärning för ingen vill att djur missköts .

   Gilla

   • Hej Katarina och tack för din kommentar. Jag tror inte att LRF vill att djuren ska misskötas, jag är ganska säker på att de strävar efter att ge branschen bättre villkor och möjligheter att öka sina vinster, vilket inte är svårt att förstå eftersom regleringarna och kraven i er bransch blir allt hårdare, fler investeringar krävs samtidigt som priset på mjölk knappt har förändrats sedan 80-talet. Jag förstår att det är slitigt och otacksamt att vara mjölkbonde idag och inser förstås att det inte går att få lönsamhet i att driva en gård så som gjordes innan de storskaliga gårdarna tog över. Det jag främst motsätter mig är att kalvarna tas från sina mödrar direkt efter födseln och därför har jag bestämt mig för att nyttja alternativ till mejeriprodukter. Och att kalvarna tas från sina mödrar direkt efter födseln är det ingen som har förnekat ännu.

    Kan du inte specificera vad det är som inte är sant i det jag skriver? Flera har i kommentarsfältet skrivit att det exempelvis inte är några konstigheter med bilderna som jag har publicerat, utan att det är så det ser ut. Om man sedan tycker att det känns okej eller inte är upp till var och en att bedöma.

    Gilla

   • Kanske ska ta dina nyfòdda barn ifràn dig och bara bòrja mjòlka?
    Eller vad sàger du? Har du sàtt var din bjòrk kommer ifràn?
    Det kanske inte àr samma òverallt men fòr att producera mjòlk i miljotals liter till miljontals mànniskor?
    Kolla sambandet mellan cancer, sjukdomar och mjòlk sà kanske du ocksà bòrjar fòrstà att komjòlk àr fòr kor och inte fòr mànniskor.

    Gilla

  • Du har 2 val:
   1: dokumentera så att du kan bevisa (med film) och ANMÄL!
   2: sluta ljuga! LRF påverkar inte hur LST bevakar en anmälan om dålig djurhållning!

   Gilla

  • Varför tror du att det bara är storgårdar idag då? Jo för det är inte längre lönsamt med små enheter pga ersättning per liter är såååå dålig och stöd tas bort. Idag kan inga små gårdar överleva utan att bara gå plus minus noll. Tänk er själva att ni går till jobbet varje dag och allt arbete ni gör endast leder till att ni kan få arbetsplatsen att överleva och att ni inte kan ta ut någon god lön för mödan….

   Gilla

   • Eller tänk dig själv att du aldrig går till jobbet pga att du bor på jobbet mot din vilja, fastkedjad, konstant inseminerad i hela ditt liv och fråntagen varenda unge du föder. Kanske är det inte så synd om dem som lever på dem som har det så?

    Gilla

 2. Måste bara reagera på ett faktafel i den här texten; oatly är inte litet. Det började som ett litet företag men köptes upp och ägs nu av bland andra pågen och svenska industrifonder samt finns i ett tjugotal länder (allt enligt deras hemsida). De har anlitat ett extremt duktigt pr-bolag för att driva den här motkampanjen. Man kan såklart tycka vad man vill om mjölk och djurhållning men det här är ingen david mot goliat-situation, snarare goliat-goliat då båda parter har ett gediget kapital och lobbyarbete i ryggen.

  Gilla

  • En snabbkoll säger att Oatly omsätter ca 224 milj kr, Arla Foods omsätter 17 miljarder. Detta uran att räkna on respektive bolags huvudägare eller den koncern de ingår i. Arlas ägare och koncern är STOR…

   Gillad av 1 person

   • Man kan inte jmf med Arla för de är Danska…och Arla är inte justa mot våra svenska mejerier som uppmuntrar mindre gårdar där djuren får mycket utetid…De kör fulspel för de vill tjäna pengar….snart får vi nog importera mjölk och då kan vi fundera över hur bra de djuren har det i de länderna jmf med djur i sverige. Vi har bland de striktaste djurskyddslagar som finns i EU för att djuren har ett värde här, till skillnad från många andra länder….tänk efter vad vi ska hacka på?

    Gilla

   • Alla vill tjäna pengar. Enklaste lösningen som är bäst för alla parter (utom de som profiterar på oskyldiga varelser) är ju: att sluta med mejeriprodukter. Svenska, danska, österrikiska – jag gör ingen skillnad.

    Gilla

  • Helt rätt och riktigt!
   Samt:
   ”no badness” ÄR lögn…
   Import är inte direkt ”wellness” för klimatet. De försöker få det att framstå som en helsvensk produkt, men de importerar väldigt mycket! Samt att deras salt kommer från en skyddad natur som är väldigt viktig för bland annat häckande fåglar.
   Den informationen kommer från DERAS EGNA hemsida…
   Vissa ursprung vill de inte ens upplysa om. Vadå ”no badness”????

   Gilla

 3. Som vanligt visas bilder från mjölkgårdar som inte borde vara just det!! Det finns rötägg i varje bransch !! Jag känner till ett antal mjölkgårdar där man faktiskt bryr sig om sina djur! Så nästa gång du skriver tänk på att det faktiskt finns dom som sköter sig .

  Gilla

   • Nej men det är bra att ge barnen oatlys smaksatta yoghurt som innehåller mycket socker ist…ibland får man fundera över vad som är värst. Att några djur har det dåligt på storgårdar eller att vi ger våra barn produkter som skapar ett sockerberoende…

    Gilla

   • Kärnan i det här inlägget handlar inte om huruvida Oatly är bra eller dåligt, utan om hur fruktansvärd mjölkindustrin är och hur indoktrinerade vi är av mjölk-lobbyn sedan barnsben. Stämningen mot Oatly råkade bara vara vad som fick upp ögonen på mig. Det är väl ingen som tvingar någon att byta ut mjölken mot Oatlys produkter? Det är ju ett personligt val. Precis som att dricka mjölk. Och ärligt talat: ”några” djur. Hur tänkte du nu?

    Gilla

 4. Jag både dricker mjölk och äter kött och det står jag för. Så länge det är svenskproducerat. Jag är även för jakt på älg o annat vilt och mot varg också. Sån är jag. Jag står för att jag tycker det är riktigt att människan dödar andra levande kreatur. Jorden är sån. Försök Få en varg att leva på oatly och bönor. Men vill nån leva på bara grönsaker och så är det ok.

  Gilla

  • Men snälla nån – det är väl skillnad på en varg och en människa? Särskild skillnad är det mellan några tusentals vargar och 6 miljarder människor. Vargen äter vilt och vet inte vad växthuseffekten är, människor äter kött i onödiga mängder från köttfabriker och VET ofta hur detta påverkar miljön, djurens välmående och hälsan. Men du kanske är mer varg än människa? Förstår då om du inte vet bättre.

   Gilla

   • DU vet nog inte bättre…
    Eftersom du påstår att den som skrev var mer varg än människa….
    1: vargen behärskar inte skrivteknik.
    2: Alla normalt funtade personer fattar att det är skillnad på människor och andra arter av djur. Men många här har inte riktigt förstått det, eftersom ni inte förstår hur man sköter kor i Sverige samt vad en ko behöver…
    Men fortsätt gärna att göra er själva (och omvärlden) den tjänsten att ni fortsätter att skriva öppet hur okunniga och bortblåsta ni är.
    Det är personer som er som bevisar tydligt att vi behöver en allsidig kost. Det finns ju faktiskt forskning som bevisar att hjärnan inte riktigt funkar fullt ut när man byter till veggo-måltider 😀 😀 😀 👍

    Gilla

 5. Vad är det för fel på bilderna?

  vakna upp för fan.
  Djur är inte människor, så vitt ja ser finns det väl inget att klaga på när man ser dom bilderna?

  Gilla

  • vad är det som skiljer oss från djuren? säger du att vi är bättre får du ju ta och ge dig. Sant vi har en mer utvecklad hjärna men det gör oss inte mindre djuriska. Människan är ju en den värsta parasiten som någonsin satt sin fot på denna planeten. Olika djur har olika fördelar vilket gör att de överlever, lejon har sin styrka och vassa tänder, giraffer har långa halsar så de når mat inget annat djur gör och vi människor har våra hjärnor. Men utan något slags verktyg är vi värdelösa i en kamp mot andra djur. Att låta andra djur lida för att vi har en stor hjärna är ju absurt…….!
   Och vad är det som är rätt med de bilderna?

   Gilla

   • Har du själv vanvårdade djur? Jag har det inte. Och inte fasiken har det varit någon vanvård på djur där jag har jobbat!

    Gilla

 6. Bra skrivet! Har lagt ner mjölkprodukter. Det är var från sår och massa äckel i mjölk, ökar även risk för cancer. Kör på Oatly och behåller hälsan. SMakar dessutom godare än mjölk

  Gillad av 2 personer

  • Hur kan du säga att det är var från sår och massa annat äckel ??? Vet du vad du pratar om fattar du inte att mjölken testas ?? Hallå kom tillbaka till verkligheten ….alla mjölkproducerande gårdar testas med jämna mellan rum ,sen gör man provmjölkningar själv som skickas på analys och så kontrollerar ju Arla eller vem man nu levererar till. Detta var ett dumt utalande

   Gilla

 7. Du har verkligen ingen skam i kroppen som svartmålar Sveriges mjölkbönder som du gör. Bönderna värnar om djurens hälsa och välmående mer än något annat. Självklart ska man inte dricka mjölk om man inte tycker om det och det är bra att det finns olika alternativ för dem men måla inte upp en massa lögner! Du och oatly är sånna hycklare och du borde ta reda på ordentlig fakta innan du skriver sån här skit. Nu ska jag ta mig ett STORT glas mjölk!!!

  Gilla

  • Har du läst Oskars kommentar här ovanför? Nu låter det lite väl extrem, men den är uppenbarligen baserad på hans egna upplevelser och jag har själv sett gårdar skötas högst osmakligt. Det låter dock som du har en rätt personlig relation till den här frågan (baserat på din högst sårade ton) men förstå att det är långt ifrån alla som känner som du och som antagligen har helt andra erfarenheter och referenser än dig.

   Gilla

 8. Skulle dessa bilder (kanske inte den blodiga kalven) vara nåt konstigt? Alla som nångång varit in i ett par st ladugårdar vet väl att det ser ut precis sådär, båsen för kalvarna, djur står uppbundna, det kan väl inte komma som nån chock? fler och fler har lösdrift numera men rom byggdes inte på en dag, en bonde kan inte övergå från bundet till lösdrift över en natt, så tänk på att många bönder kanske har precis det målet. Tycker att alla som sörplar mjölk och inte får en allergisk chock av kor borde ta sig in i en ladugård och se med egna ögon, bönder tar för det mesta väldigt gärna emot besökare och barnen får se varifrån kött och mjölk kommer och slipper tro som en del att mjölkpaketen magiskt uppstår i ladugården eller att fiskpinnarna fiskas upp som dom är från vattnet. Detta är ens eget ansvar.

  Gilla

 9. …som ett litet tillägg, den som tror att det ser ut som i bregott-reklamen måste ju oxå tro att korna bor på en magisk plats där det är sommar och gröna ängar året om?
  och den som äter ägg och läser på förpackningen att det är frigående höns inomhus och tänker att det låter ju underbart borde kanske göra en sökning på Youtube? 🙂

  Gilla

  • Jag tycker att det du skriver är strålande; alla som sörplar mjölk borde besöka en genomsnittlig mjölkgård. Och alla som äter kött borde ta reda på mer om hur industrin ser ut (dessvärre är det ju närapå omöjligt att få tillträde till ett slakteri). Därefter kan var och en bilda sig en egen uppfattning som är (mer) förankrad i verkligheten.

   Gilla

   • Ett tips är lokal andelsmat på FB där får man se hur många fina det finns i ”verkligheten” tyvärr inte så många i sthlm än men det jobbas det på. Men relativt nära. Jag beställer tex från flen och de samkör leveranser til sthlm. Och besök dem gärna de har tillgång till slakterierna som ofta är lokala eller hemslakt, då kan man säkert få vara med. 🙂

    Gilla

 10. Men hallå om du nu vet och kan så otroligt mycket om hur kor,kvigor och kalvar har det så börja med att ta fram fakta som stämmer . De gårdar som har robot mjölkning har lösdrift korna kan gå som de vill inne i den stora ladugårdsbyggnaden ,de har liggplatser ,foderbord,tillgång till färskt vatten och rullar som de kan bli borstade av när de vill. De som har mjölkgrop har oxå de lösdrift korna går lösa precis som i robotladugården.Sen har vi de som fortfarande har vanliga mjölkmaskiner där står korna på mattor ,har tillgång till mat och vatten . Så klart föds det döda kalvar inget konstigt med det samma sak händer oss människor. Då kan man ställa frågan vad tycker du att man ska göra med denna döda kalv?? Självklart finns det ladugårdar som inte sköts men de flesta gårdar har gått i generationer och ägarna KAN sköta djur och tar väl om hand om dem . ALLA gårdar jag känner till har bete ute på sommaren och så länge det går . Tycker detta går för långt ge er på de som missköter sina djur och ge er inte på en hel yrkes grupp. Dessa människor sliter från tidig morgon till sen kväll för att sen svart målas oftast av folk som inte kan annat än att vända papper och inte vet hur det funkar alls. Kom ut på landet och se hur djuren har det istället för att sitta och skriva skit om alla kobönder om ni bara fatta hur LITE BONDEN FÅR FÖR SIN MJÖLK SÅ KAN JAG TALA OM ATT INGEN ANNAN SKULLE JOBBA SÅ HÅRT FÖR DESSA ÖREN. Att många stannar på sin gård beror mycket på att det är en släkt gård och man vill föra den vidare för detta är en livsstil de sköter kor,de pratar kor och jag tror de drömmer om kor. De kan varenda nr på korna de klipper kosvansar och friserar pälsen så de ska må bra de vakar när kalvar ska föddas de bryr sig om sina djur. Det skär i hjärtat när jag ser sånt som du skrivit och dessa bilder för det gör att människor tror att alla kor har det dåligt. Det är så mycket kontroller när det gäller djurhållning så skulle det va alla dessa miissförhållanden som du skrivit om s skulle gårdarna fråntagas sin rätt till att ha djur. Tänk på att det finns familjer bakom dessa gårdar det är inte bara korna du hänger ut utan livsverk för en familj eller hel släkt.

  Gilla

  • Vad är det för fakta som jag har angivit som inte stämmer? Specificera gärna. Jag säger inte att jag vet allt eller ens särskilt mycket, men grundat på det jag vet (bland annat genom att söka information på Jordbruksverkets egen hemsida) har jag nu tagit ett beslut att inte vara en del av efterfrågan. Den döda kalven på bilden är för övrigt inget missfall utan resultatet av att en dräktig ko slaktats. De som inte missköter sina djur utan ser till att de lever fullvärdiga liv utan att slaktas i förtid eller fråntas sina kalvar borde väl rimligen inte ta åt sig av mitt inlägg? Och om det nu är så förfärligt att verka som mjölkbonde – varför inte byta jobb? Förslagsvis till ett som inte bygger på att utnyttja andra varelser och döda dem i förtid.

   Gilla

 11. Fy fan vad ledsen man blir att läsa din smutskastning av vår fina bransch. Vi som gör ALLT för våra kor 365 dagar om året. Hoppas du får dig ditt besök, hit är du då inte välkommen 😦 //Mjölkbonde

  Gilla

 12. Kanske dessa människor som sliter dag och natt som skrivet ovan känner sig smutskastade pga den okunskap som inlägget utstrålar och att det bara behandlar en liten vinkel av det hela. Håller med om att det borde man rikta mot de som inte tar hand om sina djur för DET är inte människor som förvaltar ett arv som gått i generationer och som ligger varmt om hjärtat, det är såna som tror att man kan tjäna pengar på djurhållning utan att lägga ner sin själ i det.

  Gilla

 13. Som i alla branscher finns det rötägg men långt ifrån alla är det!
  Det jag ville ta upp som jag inte visste förrän i somras då jag och dottern besökte vår lokala mjölkbonde. Ja kalvarna tas ifrån kossan inom det första dygnet, helst så snabbt som möjligt. Varför?
  Jo därför att ju längre kalven går med kossan desto större band får dom och separationen blir jobbigare både för kossan och kalven.
  Kalvarna hamnar sedan hos ammor, alltså andra kossor än sin mamma men får gå i grupp med andra kalvar och några ammor.
  Är detta rätt eller fel?
  Vet ej men tycker det är bra att veta innan man blir alldeles hysterisk att kalven tas från mamman.

  Gilla

 14. Vid upprepade tillfällen så har folk sagt saker i stil med att korna inte skulle ge mjölk om de inte var lyckliga, eller ”hur mycket mjölk tror du en ko skulle mjölka om den mådde så dåligt som du nu skriver om”. Stämmer verkligen detta för jag kan inte hitta några utredningar eller forskning som knyter kors mjölkproduktion till deras sinnesstämning, men det vore väldigt intressant om det stämde, så gärna någon källa på detta.

  Gillad av 1 person

  • De som gör att korna släpper ner mjölken är ett hormon som heter oxytocin, vilket är ett ”må bra” hormon, även kallat lyckohormon. Finns hos oss människor också. Alltså borde kon rimligtvis vara lugn och harmonisk när hon mjölkas och även må bra.

   Gilla

   • Jo jag hittade en artikel som nämnde detta tillslut, tydligen var att ge dem namn det bästa, så det finns stöd fast det var en väldigt marginel vinst, drygt 3%, så att använda detta som någon form av måttstock känns fullkomligt orimligt då jag utgår ifrån att variationen mellan olika individer är större än så.

    Gilla

 15. Så om en nazist kom till dig och sa att förintelsen aldrig ägt rum, då skulle du tro det. På samma sätt som du smutskastar svensk mjölkproduktion för att veganerna säger att det är skit? Lättledd eller? Skaffa dig fakta innan uttalar dig i frågan. Fixa det där besöket, du verkar behöva det .Och ta med dig barnen så dom också får lite verklighetsförankring.

  Gilla

  • Jag smutskastar inte svensk mjölkproduktion. Och ”veganerna” har ingenting med mina ställningstaganden att göra utan just att jag ”har skaffat mig fakta” (bland annat genom att läsa på Jordbruksverkets hemsida). Specificera gärna vilken fakta det är som inte stämmer?

   Nazist-jämförelsen är bara så korkad att jag inte ens orkar bemöta den.

   Gilla

 16. Jag har jobbat inom jordbruk både som anställd och egen bonde och jag tycker nog bilderna ser helt korrekta ut. I takt med att reglerna ändras och den enskilde bonden har råd förbättras också djurens tillvaro. Men väldigt få småbönder har råd med lösdrift och långtifrån alla har gummimattor i båsen. Det finns amkor men det är inte jättevanligt än. Det vanligaste är kalvar i ensambås om de har tur får de en del av mammans mjölk annars är det ersättning som gäller. Jag betvivlar inte alls att varje bonde utefter sin förmåga gör sitt bästa för korna men som någon sa det är uselt betalt att va mjölkbonde. Jag dricker inte längre mjölk men skulle ha svårt för att vara utan ost. Om jag kan köper jag mjölk från någon som har tid att klia sin ko någon gång ibland och ge henne en uppskattande klapp.

  Gillad av 2 personer

 17. Postade detta ursprungligen som ett svar på en annan kommentar men kom på att jag gör bättre i att posta den som en egen också. Detta riktar sig till alla som hävdar att detta är vegan propaganda och oatly lobbyism. Ni missar den biten att organisationer som jordbruksverket och UN också skriker om att vi måste radikalt förändra våran animaliska konsumtion, ingen av de tjänar på att vara lobbyister för ett mer vegetariskt samhälle utan lyfter fram det pga den ohållbara utvecklingen. Däremot har vi bla monsanto, arla och LRF på andra sidan som har väldigt mycket att vinna på både en status quo alternativt ökad konsumtion. Men om någon hittar en källa som är lika sannolikt objektiva i denna fråga som UN och jordbruksverket som hävdar motsatsen så posta gärna den som ett svar. Under tiden kan den som vill läsa dessa.

  Klicka för att komma åt En+h%C3%A5llbar+k%C3%B6ttkonsumtion.pdf

  http://www.unep.org/resourcepanel/Publications/AreasofAssessment/AssessingGlobalLandUseBalancingConsumptionw/tabid/132063/Default.aspx

  Gillad av 1 person

  • Observera att ett sätt att få bukt med detta är just att låta animaliska produkter kosta vad de faktiskt borde kosta, även om det skulle rendera de till lyxartiklar. Men det är väl ändå lite rimligare än att EU ska gå in med bidrag för att branschen ska gå runt? Måste dock erkänna att jag inte satt mig in i hur stor del av böndernas inkomst kommer från dessa stöd, men jag vet att man kan boka konsultation med LRF för att maximera mängden stöd man kan få.

   Gillad av 1 person

   • Om någon tycker det jag säger åtminstone är lite vettigt och vill försöka minska sin animaliska konsumtion kan den ju titta på denna inspirations video på 4 min av Graham Hill viad TED (Obs. Detta är rent faktisk ”vegetarian” propaganda):

    Gillad av 1 person

  • Ändrar inte FAKTA att det är vegan lobbyism och patetisk sådan.
   Sen kan du skicka vilken länk med ”bevis” du vill 🙂
   Dessutom är dina länkar inga bevis, det bara är påstående att vi skulle behöva balansera hur vi är, globalt…och gäller främst i-länder.

   Objektiva källor är dessutom knappast tex denna artikeln i heller,

   Gilla

 18. Allt är ju relativt, men jag skulle inte direkt kalla Oatly AB för ett litet företag. Du får dem nästan att framstå som en liten gullig gårdsbutik som slåss mot stora stygga LRF, men sanningen är att de omsätter miljarder kronor årligen. Bland delägarna finns bland annat Pågengruppen. Detta är inte David mot Goliat, utan snarare spannmålslobbyn mot mejerilobbyn.

  Gilla

  • Förlåt, jag skrev ”miljarder kronor årligen” här ovan. Jag menar hundratals miljoner kronor. Inte miljarder. Det är faktiskt skillnad.

   Gilla

 19. Nu blev det mycket negativt mot de svenska bönderna i denna text så jag känner att jag vill stötta dem. Jag har hela mitt liv och lär fortsätta hela mitt liv att jobba med djur, och det är jag jävligt glad och stolt över. Vissa saker är hjärtekrossande och jobbiga, men med dagens samhälle GÅR det INTE att vända om helt och hållet. Drick er låtsasmjölk om ni vill det men snälla tracka inte ner på våra bönder vi har i Sverige. Sverige har en av världens bästa djurhållning och den ska vi ta vara på. Tycker man att de svenska djuren har det dåligt kan man istället titta i Danmark, Italien (det EU-land som använder mest antibiotika, tänk på det när du vill ha Parmaskinka), Irland osv. Djur proppfulla med antibiotika som går i trånga boxar, inte okej!! Jämför man det med Sverige har våra djur det riktigt bra, kan alltid bli bättre, men man måste börja någonstans.

  Drick oatly, drick mjölk, vad ni vill. Men stötta Sverige, stötta de svenska bönderna.

  Gilla

  • Tips!! Lokal Andelsmat på FB är en grupp som jobbar utifrån småskalighet och utifrån ekosystemet. Att vi ska handla lokalt och att vi hjälps åt med odling och marker. Man handlar direkt med odlaren/uppfödaren. Inga mellanhänder och med direktkontakt med vart vår mat kommer ifrån. 🙂

   Gilla

 20. Tack!!! Jag vet precision du hur det ligger till på landets mjölkgårdar. Konstigt att inte Länstyrelsen och Jordbruksverket fattar beslut om att kalvar måste vara med sina mammor i åtminstone 4-6 månader!!!

  Gillad av 1 person

 21. Tack!!! Jag vet precis som du hur det ligger till på landets mjölkgårdar. Konstigt att inte Länstyrelsen och Jordbruksverket fattar beslut om att kalvar måste vara med sina mammor i åtminstone 4-6 månader!!!

  Gilla

 22. De flesta bönder är awesome, jobbar och sliter mer än någon annan och vill bara sina djurs bästa! Det är marknaden det är fel på! De är underbetalda och måste vända på kronor och på bästa sätt ge sina djur den mat som krävs för att producera. Fler och fler smågårdar får lägga ner, de som jobbar hårdast och inte vill eller kan utöka, just för att skapa en marknad där djuren blir maskiner. Dricker inte själv mjölk pga allergi, men man ska inte dra bönder och deras djur över en kant…

  Gilla

 23. Men, alltså… har du spenderat mycket tid på gårdar under ditt liv, eller bara ytterligare en från stan som ser en farm med lite bajs och blir förfärad? Hur tycker du det ska se ut i en hall med kor där mjölk är in the making?
  Syftar på en del av bilderna du lagt upp. Det är ungefär, men inte riktigt, så det ser ut. Det hade verkligen varit jättemysigt om kor och kalvar kunde spendera all sin vakna tid ute på gröna ängar i solens sken, men industrin omfattar lite mer än vårens betessläpp (har du sett ett förresten? Jättemysigt. Korna är skuttiga och glada. Alla gårdar jag känner till har korna ute vår och sommar).

  Givetvis ska inga djur medvetet torteras, men några av dina bilder visar hur det ser ut på en farm. Finns många hyllade farmar som producerat felfria produkter flera år och där förhållanden är bra och normala. Inte tror väl någon, seriöst, att korna är på bete året om? Eller? Hur vill ni att det ska se ut i en ladugård, jag förstår inte? Kalvar är i bås. Kor mjölkas sida vid sida och ja, det är en ränna bakom och ja, det är skitigt. Hotellsäng, eller vad är kravet på fabriken?

  Jag stöttar våra svenska bönder, har massor av bönder omkring mig i släkten och vet hur otroligt fysiskt hårt dessa människor kämpar från och med klockan fem på morgonen, varje dag i 30 år, utan söndagsbrunch eller en god sovmorgon med lite extra lyxigt kaffe att unna sig för det är ju faktiskt lördag. Finns aldrig tid med det, aldrig någon endaste vecka, för det är mjölk som ska levereras till dig, mig och andra som folk ägnar sina liv åt. Kan inte för mitt liv förstå varför folk rent ut sagt vill ta död på deras yrke, livsstil och ständigt lojala kämpande. Håller till 550% med Katarina Hellström i kommentaren längre upp. Du verkar inte ha så stor koll på detta.

  Trots att du ständigt backar i kommentarerna så sparkar du på mjölkindustrin och bönder gång på gång. Om inte den lite skitiga miljön hade varit för jobbig så hade jag gärna bjudit dig till någon av gårdarna jag hade den underbara turen att växa upp kring, så du får titta och lära dig mer från kunniga och erfarna lantbrukare.

  Citerar: Och om det nu är så förfärligt att verka som mjölkbonde – varför inte byta jobb?
  Ja du, mammachips. Det kanske är lite, lite mer än så. Man kanske har en genuin passion, en stark, genuin passion och stolthet i sitt yrke. Ett arv som funnits i generationer (ja,vet du vad, det finns faktiskt jobb som fanns för HUNDRA år sen som tagits över i generationer! Där folk jobbar på gårdar och sånt! Alla sitter inte på ett kontor och kan skicka in ett CV med charmigt leende och silverblont hår i en knut på bilden, för att sen få en ny position i storstaden). Man kanske vill kämpa för det man gör, TROTS att man får kämpa livet ur sig för dom där örena, trots att folk sitter och bloggar från något renoveringsprojekt i Göteborg om hur himla hemska våra bönder är.

  Dessutom, du som ville slå tillbaka mot falsk marknadsföring. Bilden på den blodiga kalven du la upp är färgredigerad och finns på x antal andra sidor på engelska och har inte ett enda dugg med Bregottfabriken att göra whatsoever. En enkel googlesökning är allt som krävs då jag fattade att det där inte stämde alls. Om du vill porträttera Bregottfabriken, använd då bilder från relevanta ställen och kanske inte något ifrån Australien.
  Tack och hej!

  Gillad av 1 person

  • Ja om man väljer att ifrågasätta en hel yrkeskår utifrån att man inte vill separera kalvarna så tycker jag som du N att vi visst kan ifråga sätta alla stadsbor som ju står för 70% av alla utsläpp man visst kan flytta ut i landet även om man valt att följa strömmen och göra som alla andra. Gjort det själv men tar nu steget ut! Men ponera att alla bönder slutar NU!!! Hur får vi maten till butiken? Det lär ju inte börja växa på golvet i den stora stora mataffären?? För många föder inte bara djur utan grubblar på vilka äppelsorter behöver vi, tar fram gamla spannmålssorter, odlar gamla bönor mm. Testar lägger energi på detta samtidigt som man har mjölkkor. 🙂

   Gilla

   • Men eftersom mjölkbönder och många andra (som till exempel du) inte tycker att separationen av ko och kalv är ett problem, förstår jag inte varför man känner sig ifrågasatt? Vi har olika åsikter helt enkelt. Eftersom ni inte anser att det är något fel med det – vad gör det då att jag skriver om det? Man kan nästan tro att ni inte vill att det ska komma ut.

    Blir nyfiken på var du får siffran att alla stadsbor står för 70% av alla utsläpp ifrån?

    Gilla

   • Citerar dig själv ”Jag önskade ju att frågan skulle lyftas varför jag förstås är väldigt tacksam för detta och även för att så många har bidragit med kommentarer i syfte att nyansera debatten.” det samt att du bloggar och kastar ut LRF i första inlägget (som ju indirekt är sveriges matförsörjare) gör att man vill nyansera debatten. Du har ju din åsikt klar och väljer man att blogga offentligt får man nog ta detta!

    Gilla

  • N:
   Men lille vän! (Tänkte använda samma nedlåtande ton mot dig som du gör mot mig eftersom det är något du verkar trivas med.) Ärligt talat. Lite bajs? Det är så outsägligt fånigt att försöka underminera någon annans åsikter med ett bokstavligt talat: skit-argument. Jag är gammal hästtjej som har haft egna hästar och jobbat som tillridare på en gård (som inte bara höll hästar). Jag är inte rädd för lite skit under naglarna om det är det du försöker insinuera. Jag rynkar inte på näsan när jag går in i ett stall eller en ladugård för att det luktar lite gödsel. Däremot rynkar jag på näsan åt att utnyttja djur, plåga dem (genom att exempelvis separera mor och barn) och att döda dem i förtid.

   Och alldeles oavsett detta: om jag nu så aldrig hade varit i en ladugård så spelar det heller ingen roll. Man kan fortfarande vända sig mot hur djur behandlas i mjölk- och köttindustrin. Man kan till och med göra det om man är livrädd för djur. Alla människor i hela Sverige kan inte besöka en mjölkgård, man måste kunna bilda sig en uppfattning ändå. Och jag tror att alla är betjänta av skildringar som inte bara har sitt ursprung i mjölk-lobbyismen.

   Det var väldigt omtänksamt av dig att vilja bespara mig gödsellukten, men eftersom du nu vet att det inte är något problem kan du ju bjuda in mig till någon av alla dina mjölkgårdar?

   Jag har heller aldrig skrivit att jag är upprörd för att korna inte går på bete året om, tro det eller ej: jag är medveten om att det inte går att beta året runt på våra breddgrader – trots att jag bor i stan!

   Köper inte heller argumentet om arv och traditioner. När har det någonsin varit ett försvar att någonting har varit på ett visst sätt si eller så länge? Min önskan är att frågan lyfts i syfte att skapa medvetna konsumenter. Om folk förstår vad det är de ska betala extra för skulle det finnas ett incitament för högre priser, vilket i sin tur skulle innebära att bönderna kunde tjäna mer pengar samtidigt som djuren fick det bättre. I just det här fallet skulle jag iofs önska att det var möjligt att gå minst 100 år tillbaka i tiden, till en tid då storskaliga djurindustrier inte existerade.

   Jag är övertygad om att mjölkbönder har ett slitigt liv och kämpar 365 dagar om året. Förstår bara inte om du vill att jag ska tycka synd om bönderna? Eller att jag ska tycka att de är hjältar? Det är deras yrkesval. Jag slutar att dricka mjölk nu så att de åtminstone får en mindre att slita ut sig för.

   Apropå bilden: kan du inte länka till bilden från Australien? Och om du tror att det inte händer att dräktiga kor slaktas i Sverige så har jag besparat dig besväret att söka reda på fakta genom följande exempel:

   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/slaktade-draktig-ko
   http://www.nsd.se/nyheter/draktiga-kor-slaktades-6418446.aspx
   http://www.vf.se/nyheter/allman/draktiga-kvigor-skickades-till-slakt
   http://bondeliv.se/klubbar/djur/forum/topic/fraga-om-slakt-av-draktig-ko/

   Och en sista fråga: ”Blogga från ett renoveringsobjekt i Göteborg”– vad snackar du om?

   Gilla

 24. Hej Igen! 🙂 N kanske pratar i metaforer?
  Ang utsläppen så kan man läsa i denna
  http://miljo-utveckling.se/svenska-stader-ar-utslappsbovar/
  eller naturskyddföreningen eller WWF eller…kommer inte riktigt ihåg var jag såg siffran men det är fakta inget konstigt. Jag läser enormt mycket om miljö, hållbarhet, cirkulär ekonomi mm. Jag tror på att världen måste kliva ur detta och ta ett större steg. Djurens rätt har inte lyckats driva kofrågan åt ett bättre håll de senaste 200 åren och jag tror om vi ska komma någon vart så måste vi sluta med alla processer och ändra om till ett annat typ av leverne allihop! Men det är ju åxå upp till var och en som du skriver!

  Gilla

  • Nu blev jag väldigt nyfiken på ditt påstående så om du hittar får du jätte gärna posta länk till skrifterna av WWF eller Naturskyddsföreningen för artikeln du länkade till var inte så givande och jag hittar inte de andra nämligen. Vad jag kunde utröna så tryckte artikeln huvudsakligen på konsumtionen och dess avtryck på miljön vad gäller produktion och transport av varor samt pekade på att den officiella statistiken ljuger då den bara tar hänsyn till inhemska varor. Så egentligen är det enda man säger att varje svensk genererar 14,2 ton växthusgaser per år, vilket gör det till ett blaj reportage eftersom det faktiska man konstaterar är att ju fler människor man räknar desto högre blir siffran.

   Gilla

   • Poängen är bara att vi behöver fler som producerar egen mat i mindre skala och tar ansvar på riktigt och inte går till affären. Men det kanske är en utopi precis som kalvarna! Om vi gör så kommer kalvarna att komma ut i markerna automatiskt men så länge vi konsumerar som vi gör idag så står vi still och då bidrar storstäderna mer då vi inte kan odla eller ta ansvar. Så det är väl bara att fortsätta köpa dyra gore tex jackor och importerade grönsaker (ej eko) som den stora massan gör. Jag vill ha ut kalvarna men tror inte på denna ”gamla” skrik retorik att alla stora är så dumma.. Nu hamnar vi ju i argument fram och tillbaka.:)

    Gilla

   • Fast det var inte det artikeln handlade, ingen stans säger den att folk i staden har en större påverkan än de på landsbygden utan bara att det är fler personer i staden så tex Stockholms sammanlagda utsläpp blir större än Ramnäs sammanlagda utsläpp vilket inte är så konstigt om man tänker på hur många fler det är som ”bidrar”. För att även sätta siffrorna 14,2 mot 4 i perspektiv så kan man ju förklara det med att vissa nationer drar ned snittet rejält:

    ”Mitlin and Satterthwaite have shown that large sections of the urban population in low- and middle-income nations have virtually no impact on the global environment.”

    Så jag förstår fortfarande inte vad den har med saken att göra och ska man titta ur miljö synpunkt borde alla snarare flytta in till stan så vi kan koncentrera samhällsfunktionerna, kollektivafunktioner, välfärdsorgan samt infrastruktur och lämna ett fåtal till ett bedriva agrikultur fast då fokusera på mer kostnadseffektiv produktion som baljväxter snarare än kreatur. Som motargument till din tes:

    ”some of the worst environmental impacts from cities are associated with the large sprawling hobby farms and rural retreats around cities, which have not been good for either the rural area or the city.”

    Citaten och vidare läsning för den nyfikne kan hittas här: http://eau.sagepub.com/content/18/2/275.full.pdf+html

    Gillad av 1 person

   • Precis som i forskning om kost och hälsa och miljö så finns det även här olika sätt att se och forska.
    Visst kan vi bo i städer men då måste vi ställa om till ett annat sätt att bo och det nu!! Sen finns det ju andra aspekter som stress och hälsa mm. Vi kan väl enas om att livet som vi lever inte helt är som det borde. Vi tycker bara olika. Dock tror jag fortfarande inte på retoriken att skälla ut företagen(som ju också består av människor) utan att det är vi konsumenter som måste ändra oss och då gäller det alla runt omkring oss så om man måste bli arg och skälla,(som jag tycker detta bloggande gör) så skäll då på alla runt omkring och påverka där. Vi är alla olika ,men behöver inte smällar. Veganernas framfart just nu på social medier är ganska häpnadsväckande hur argt det kan bli och alla andra är såklart rötägg.
    Bifogar en annan artikel det finns ju tusen att debattera. :)http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/April-2009/Innehall/Tema-Nar-stader-vaxer/Nar-stader-vaxer/ Nu går jag ut och sätter lite vitlök så jag har nyttigt att äta till våren!

    Gilla

 25. Min fråga till dig: Har du någonsin varit på en bondgård någon gång, eller har du bara fått din info från Högskolan??
  Jag är nämligen uppväxt på bondgård och kan intyga att det inte såg ut så som du beskriver det på bilderna o i din text. Min pappas kossor behandlade han med ika mkt kärlek som om det skulle vara hans barn. Att de ständigt var inseminerade går i praktiken inte ens. De blev inte frånslitna från sina kalvar. Många gånger födde de sina kalvar ute på grönbetet om pappa inte hann få in dem. Kossor MÅSTE mjölkas. De blir sjuka om de inte blir det. De får precis som en ammande mamma ont o blir sjuka ( juverinflamation) om de inte mjölkas 2 ggr om dagen. Det är lätt att ta till sig det man läser om man inte har en erfarenhet om hur det verkligen är. Finns något som heter djurskydds också. I sverige är de ganska hårda vad gäller hur en ladugård ska vara och hur djuren behandlas. Så snälla döm inte av vad du tror. Min pappa fick pris av självaste kungen personligen för sin fina mjölk o hur bra hanskötte sin gård o djur. Finns så klart rötägg i alla branscher. Men för att sluta dricka mjölk för att rädda kor.. Nje du gör dem ingen större tjänst mer än att de måste slaktas. Och om du ska sluta dricka mjölk pga allergi eller liknande är det ju helt förståligt. Ett förslag. Boka din semester ”Bo på bondgård” i sommar, ta dig från dina studieböcker, bort från asfalten o möt verkligheten . Finns faktiskt en värld somär som Bregottfabriken.. Lycka till!

  Hälsningar Bonn-jäntan

  Gilla

  • Tack för din kommentar Bonn-jäntan!
   Tvivlar inte på att det finns många som din pappa, som lever för och tycker om sina djur. Men det låter inte heller som att din pappa bedrev den typen av mjölkgård som jag motsätter mig. Låter ju till exempel fantastiskt att kalvarna inte togs från sina mödrar. Jag skulle gärna besöka en mjölkgård, men inte en småskalig ”semester-gård” utan en alldeles genomsnittlig mjölkgård.

   Jag har läst att laktationen (dvs från den tidpunkt då kon kalvar och producerar mjölk tills dess hon sinläggs) vid optimala förhållanden är 9-10 månader och att kon semineras 3-6 veckor efter att hon har kalvat. Jag tycker att det är så nära att vara dräktig i ”hela i sitt liv” som man kan komma. Läste också att snitt för en mjölkko är 2, 5 laktationer och att medellivslängden är 4, 8 år. (1) Samtidigt har jag läst att livslängden för en ko under naturliga förhållanden är 30-35 år (2).

   Källor:
   1. http://www.delaval.se/-/Om-mjolkproduktion/Kons-livslangd/Kons-livslangd—infograf/
   2. Sveriges Lantbruksuniversitet: http://stud.epsilon.slu.se/4201/1/sandelin_k_120516.pdf

   Gilla

   • Man ska inte tro på allt man läser. Men jag tvivlar inte på att såna verksamheter bedrivs där korna är bara ” maskiner” 😩 Det är hemskt! Men tror du på allt som står i Hänt i veckan? Men fruktansvärt med de som inte kan sköta dina djur.. Usch!

    Gilla

 26. Stort TACK för detta inlägg, backa inte nu för att du får höra massa skitsnack i kommentarerna. Jag är också uppvuxen på landet (inte i stan??!?!?!?!?!?!!) och tycker hela industrin är åt helvete. Det spelar liksom ingen roll hur bra korna har det när hela industrin går ut på att man tvångsinseminerar kon för att sedan ta deras kalv direkt efter den har fötts. Det tragiska är väl när vissa skriver ”ahh men är det bättre att de är med varandra några dagar eller, då blir det ett jävla liv”. Vad sägs som att kalven skall vara med sin mamma så länge den behöver det? Hur fan kan man försvara att ett barn inte ens får lära känna sin mamma eller vara med henne med att barnet blir mer ledsen om man låter de få vara tillsammans och sedan särar på dem efter några dagar?
  Är så jävla glad att du skrev detta inlägget. Heja dig, du är på helt rätt spår!

  Gillad av 1 person

 27. Jättebra, vi slaktar ut alla svenska nötkreatur så slipper vi bry oss om hur mejeriprodukter framställs. Då de har mycket mindre krav på de importerade produkterna framställs. Havremjölk kommer garanterat vara livsfarligt om några år, som allt annat som tagits fram för att slippa ha djur och odlingar i landskapen. Låt landsbygden växa igen med energiskog så stadsborna kan elda för energi och känna sig såå miljövänliga! Ni tar död på djurriket!!

  Gilla

 28. Eftersom alla är så duktiga på att kopiera länkar nuförtiden (internetknarkande kallas det åxå för har jag hört) och helt plötsligt blivit experter så kommer här lite inkopierad skriven text om ren biologisk fakta från en riktig expert! Köttkonsumtionens påverkan på miljön beror på hur vi konsumerar och producerar. Gäller alla produkter idag. Å tyvärr kan vi inte släppa ut alla kossor i skogen och ta tillbaka vildbestånden då de varit tamdjur i tusentalsår. Inget blir bättre med tex monokullturellt odlande av havre! KRAM på er!

  ”” gräsbetes” djur använder ” bara” gräs. Och tillför genom bajs micro/ Macro organismer till jorden.
  Det är med ” bajs’ bakterier allt börjar. Innan Biina tar vid har kretsloppet varit igång länge.

  Pereena växter ” tillverkar” matjord.( vall är Pereena)

  1 åriga ( alla) ” förbrukar” matjord.( grönsaker ,,det mesta i industri jordbruket osv)

  Om alla skulle vara vegetarianer skulle det inte finnas någon matjord kvar att odla på.
  Det är ” rötter” som tillverkar matjord,,,,inte mask osv.

  I Afrika är det gnuer och andra idisslare som ser till att savannen fortfarande finns.

  I Nordamerika hade bufflarna tillverkat 1,5 m matjord innan dem sköts ihjäl,,,,idag när de odlar finns knappt 1 DM kvar.

  Jag håller med ,,,vi måste dra ned på ” slöseriet” energin.

  Jag hatar djurplågare i alla former.
  Stadbor// missbrukare // jordbrukare mm.

  Att dra ned på ” köttet” straffar ju även dem som gör nytta = gräsbetes köttet.
  Det är ju ” ful köttet” =
  Alla djur som föds upp på ej naturlig föda.
  ( jag vet inga djur som äter spannmål som naturlig föda)

  Det gör köttet / äggen osv ohälsosamt..samt ej bra för klimatet. Djur / människor får läckande tarm / inflammation av gluten.

  Angående vatten,,,,
  Eftersom vi i Sverige inte tillverkar mer än 40% av vad vi koncumerar ,,,,,,har vi ett stort underskott (( vi har en stor råge ,,,tillgodo,,,,om vi skall prata ” resurser,resurs slöseri))))

  Innan vi ” begränsar” mat ,,,tillverkning ( kött) i Sverige
  Får ni stänga alla fotbollsplaner// golf anläggningar// bad// biltvättar// osv.
  Mat går före ” nöje” ,,

  De 1500 l vatten / kg kött ,,som uträkningar baseras på ,,,är en stor lögn gällande djur som äter sin naturliga föda.

  Mina djur växer 1,2 kg om dagen hela sommaren utan att det regnar i veckor.
  De dricker en varm sommardag ca 150l ,,,en kall vinterdag – 28 ,,,30l.

  De förbrukar mindre dricksvatten än vad stabor ,,,,spolar i toalettstolen när ni pissar och skiter.

  Stabor som inte har mark att sprida sin egen skit på = sluta skita – sluta äta ,,,ni fördärvar klimatet.

  Ni som är emot global uppvärmning / ” gnäll” på de länder som tillverkar mer än vad de koncumerar = självhushållningsgrad grad.

  Gör klimatet en stor nytta och handla bara så resurserna ” räcker” = handla EJ importerade varor.

  Varje land får ta sin ” egen” moraliska // strategiska samhälls uppbyggnad innan vi i Sverige kan bära hela ” värdens” moraliska problem.

  Handla direkt från producenten,,,,ingen kan producera mer än vad jorden ger. ( ekologiskt)

  Lämna tillbaka skiten till producenten när ni ätit.
  Då är man en del av ” kretsloppet”

  Lämnar man ej tillbaka skiten – kan man då inte heller gnälla. Då är man en klimat bov ,,,oavsett om man är ” Veggo” eller ej.

  Jag/ min familj har ” gräsbetes djur” jobbar ihjäl oss,,,det är inte många som begriper hur mycket slit det är att vara ekologisk och liten utan massa maskiner.

  Hur lite ekologisk odling ger.

  Hur mycket jobb som krävs för att försörja 100 människor med ekologisk mat året om.

  Hela samhället skulle behöva omfördelas.
  Alla som tillbringar sin vakna tid åt ” nöje” jobb som man inte kan äta ,,,,skulle behöva ligga på knä och luka.

  Många tycker mycket men vet inte ett skit hur det fungerar i verkligheten.

  Åk nu till Tailand ,,,drick lite öl,,,spela golf ,kolla på filmfestival,,,mm.

  Så skall vi ekologiska gräsbetes producenter ,,,jobba ihjäl oss under tiden.

  Utan att få ett skit betalt.

  Min högsta önskan är att ekologiskt är logiskt.

  Gilla

  • Jag misstänker att kommentaren om ”kopiera länkar” kan ha varit riktad till mig, hur som så känner jag mig manad att svara, det kallas för KÄLLHÄNVISNING, något som du verkar vara plågsamt omedveten om då du uteslutande slänger dig med uttalanden som du inte backar upp med en KÄLLA, alternativt så postar du jätte konstiga artiklar som antingen inte säger någonting och/eller misskrediterar dig men samtidigt likt förbannat saknar KÄLLHÄNVISNING. Om du ännu inte förstår vad källhänvisning är så är det den där lista av källor i slutet av texten samt de där fotnoterna och roliga siffrorna som står efter vissa ord. I framtiden så kan du nu titta efter sådan innan du låter en text vara åsiktsbildande eller inte.

   Jag insåg efter din förra kommentar att det var lönlöst att fortsätta diskutera, främst eftersom du länkar till en artikel som stödde mina uttalanden mer än dina egna, ställde mer frågor än vad den försökte ge svar på samt endast var en chefredaktörs högst personliga åsikter och inte ett uttalande av en legitim forskare/expert. Det betyder inte att hon inte har rätt till en egen åsikt, det betyder inte ens att hon har fel i det hon säger, men det betyder att det BARA är hennes högst personliga åsikt och du bör behandla den som en sådan, inte låta den vara åsiktsbildande för dig utan endast få dig intresserad så du läser mer i ämnet från en mer trovärdig källa, nämligen någon som lämnar fotnoter, referenser och slutligen en källförteckning.

   För övrigt har jag inte sett någon här prata om att släppa ut kossorna eller bara odla havre.

   Du måste skämta när du kallar detta ”ren biologisk fakta från en riktig expert”. Hälften av informationen är på gymnasienivå och den andra hälften är din (eller din experts?) egna åsikter.

   Vi får se om jag orkar gå in och kommentera detta vidare vid något annat tillfälle. Just nu känns det bara lönlöst, pinsamt och jag är trött.

   ps. Från det du skriver så är du säkert en väldigt fin bonde, nästan alla de anledningar jag har till att vara vegetarian är saker som du skriver att du inte gör så fortsätt jobba så. Som du kanske sett i mina tidigare kommentarer tycker jag dessutom att du och dina djur borde få vettigt betalt för det ni gör, vem vet, kanske just det att kött och andra animaliska produkter blir ”lyxprodukter” kan lösa lite av problemen med den ohälsosamma industrialiseringen. Men snälla, bli inte debattör ds

   pps Ditt tangentbord verkar vara trasigt ds.

   Gillad av 1 person

   • Det är inte mitt tangentbord som är” trasig”t utan en bonde i skåne. Vet du innan internet kunde man på möten och i olika forum debattera utan hänvisning hela tiden. Det finns och så riktig kunskap och man kan inte behöva slänga upp artiklar i ett diskussionsforum hela tiden det handlar ju om åsikter. Sen är det så att alla källor kan i sig hela tiden granskas då väldigt många är vinklade. Jag ber om ursäkt men min ståndpunkt är att vi måste gå från storskalighet till småskaligt och att alla måste ta ansvar. Det diskuteras just nu på ett miljöforum (utan hänvisningar) att det är det kankse är lika illa att odla havre som att producera mjölk så länge det är monokullturellt och främst är den stora boven importen. Vi måste ta ansvar för resurserna. Kött ska vara en helgprodukt och man måste laga maten från grunden, köpa svenskt osv. Och alla är välkomna att debattera oavsett om man är på gymnasienivå eller inte. Det var ett torfttig uttalande. Jag tar ansvar, jag bakar allt bröd på dinkel, jag köper kött lokalt på naturbete, jag odlar och tar tillvara det som finns i skogen FAST jag bor strax utanför sthlm. Är engagerad i miljöfrågor. Lär mina barn hur det funkar i naturen( Uppväxt på en sjävförsörande gård) att man äter efter säsong och att vi inte kan är så mycket ris för det är resursslöser osv. Men detta blandas återigen ihop med det etiska om att ha djur eller inte. Med småskalighet kommer fin djurhållning med automatik. Så skit i kokosmjölken och handla svenskt oavsett om man äter kött eller inte. 🙂

    Gilla

   • Här kommer ett till inklipp från ett annat forum om småskalighet utan att vara ett fancy högskoledokument. Det är Per-Inge bonde med 60 år bakom sig riktig fakta. på alla dessa forum är det ingen som begär hänvisning då skulle debatten bli jättejobbig:

    Spannmålsodling ( även ekologisk ) gör åkermark till öken som slutfas. Människan har odlat ettåriga växter i 12000 år, det började i mellanöstern – nordafrika. Resultat ser vi, varför fortsätta. Odla gräs och perrenna växter. Ät gräsbetesmat det mår både miljö och människa bra av.

    Gilla

   • Hur patetisk är du 🙂
    ”Jag insåg efter din förra kommentar att det var lönlöst att fortsätta diskutera,”

    ”Ditt tangentbord verkar vara trasigt”

    Är du SD:are eller dummare 🙂

    Gilla

 29. Kontentan,
  LRF vs Oatly eller inte,
  i Sverige är Mjölk en Helig ko, som ingen högljutt vågat ifrågasätta förrän möjligen de senaste åren. Allt tal, all reklam som påstår att mjölk är nyttig har fått stå oemotsagd.
  Det är där den stora kärnfrågan ligger, anser jag. Är övertygad om att många studier gjorts som visar att mjölk är överreklamerad,,, som sedan tystats ned.
  Är mjölk nyttigt?
  Om Ja! Vem är källan till påståendet?
  /Jenny-Ann Magnevik

  Gillad av 1 person

  • Du har så rätt! Tack för denna insiktsfulla kommentar, Jenny-Ann. Lustigt, för min kollega sa nästan exakt samma sak tidigare idag. Det torde ju ligga i gemene mans intresse att ta reda på huruvida man i princip är indoktrinerad sedan barnsben, kan jag tycka. Har du läst forskningsresultaten som DN publicerade i just denna fråga som jag länkat till i det uppföljande inlägget?

   Gilla

 30. Mwn det är ju roligt att du ska döma alla bönder och deras djurhållning.

  Jag bor på landet och har otroligt många bönder i min närhet (arlabönder). Dessa bönder är mer måna om sina kor och öveiga djur än vad många människor är om sina barn.

  Att leva med djur skapar ökad empati och sympati och det är just detta som våra bönder har i sin djurhållning. Vi har kor som går ute minst från april till november här. Sedan har de stora lösdriftshallar att springa runt i. Det är sällan kor står bundna i sina spiltor och oftast bara när de ska mjölkas, men knappt ens då. Kalvarna rör sig fritt med sina mödrar och det är en otrolig gåva att få se detta var dag. Blinda stockholmare vet ju knappt hur en ko ser ut och får för sig massa saker som skrivs på nätet. Givetvis finns det de bönder som ej sköter sina djur så väl, men de är verkligen inte många. Min grannes ladugård började brinna förra vintern pga nån tank, när bonden såg att det brann sprang han så fort han kunde in i ladugården och riskerade sitt eget liv för att få ut sina älskade kossor. Han kunde rädda ett tiotal och ett hundratal brann tyvärr inne. Han fick inte fortsätta p.g.a. att brandmännen kom och stoppade honom från att dö själv. Detta tog knäcken på denna bonden, kossorna var hans liv och var honom otroligt nära hjärtat.

  Jag är så trött på att media fläker ut att mjölkindustrin är vanvård av djuren osv. Alla bönder jag vet har sina kor närmast hjärtat. Det finns en anledning att man vill vara bonde och det är inte att se sina djur vanvårdade. Man vill va bonde för det är kul att jobba med djuren och se dem friska och glada.

  Gilla

 31. Pingback: Stämning ger uppsving | Vego Eco

 32. Tyvärr är ju otly lika dåligt alternativ då de använder palmolja i sina produkter! Palmoljeplantager (gäller även sojaodlingarna) ödelägger regnskogen och använder sig av svedjebruk! Vilket innebär att de som lever i regnskogen eldas upp levande! Det ödet drabbar orangutangerna och det är inga vackra bilder att se!

  Gilla

 33. Ärligt talat så tolkar jag texten på paketet som att den passar OSS MJÖLKALLERGISKA. För oss är mjölk BADNESS. löjligt. Jag o sonen älskar oatly då vi inte tål mjölk…

  Gillad av 1 person

 34. Tack för ett bra inlägg! Tycker också att det är ironiskt att LRF stämmer Oatly, och att det är så himla genomskinligt. Det går inte så bra för mjölkindustrin i Sverige just nu och då blir LRF helt plötsligen lättstötta av en konkurrent, vilken fantastisk slump! Läste igenom målet på Oatleys hemsida (ganska underhållande) och såg dessutom att den ”sakkunnige experten” som skulle bedöma huruvida mjölk är bra, har blivit sponsrad av Arla, så det är ju inte så jätteöverraskande att han tyckte att mjölk är bra. Sedan så vill jag bara nämna angående kommentaren om användandet av palmolja och skövling av regnskog (vilket givetvis inte är bra), så är den största anledningen till skövling av regnskog just för att betesdjur som tex kor ska gå där eller för att så mat till korna. (Källa: https://vimeo.com/93866448 ) Mjölkprodukter är inte hållbara för miljön eller bra för kroppen och detta kommer från en person som växt upp i ett litet samhälle med kompisar på mjölkgårdar runt om och brukade älska mjölk som liten, men som kommit till bättre insikt.

  Gillad av 1 person

  • Tack själv Linda för en fantastisk kommentar! Och du har så rätt angående regnskogsproblematiken. Har du sett Cowspiracy, förresten? Ska bli så spännande att följa Oatley vs LRF framöver. Kram till dig! /Kim

   Gilla

 35. Detta var bland det mest dumma, lögnaktiga, idiotiska, patetiska, skrattretande mm jag har läst detta år om inte någonsin 🙂
  Inget annat än pajkastning.
  Men indoktrinerade veganer med fritt förhållande till sanningen, ni är ett ”lost cause” tyvärr. Den propagandan ni för är vad Goebbels förde för NSDAP, exakt som dom, det är knappast LRF som gråter ut, det är veganer med anhang som inte får som ni vill 🙂

  Och ja, mjölkprodukter ÄR hållbart för miljön, enda ”bevis” jag sett är tillverkade av redan troende, med andra ord, er trovärdigt för verkliga världen.
  Fallet är ej unikt i heller
  Cider är ett exempel…..finns många alternativ som heter saker som Xider, men ej får kallas cider för inte finns tillräckligt med frukt i den.

  Och till sist, har sett Cowspiracy….mycket bra ”sci-fi” komedi, gjord av indoktrinerade människor. Men som genren trogen är den inte direkt sann 🙂
  Plus….ni får äta och dricka vad ni vill, men gör det och håll inte på med lögner och påhitt, då ska ni se snart att ingen bryr sig 🙂

  Gilla

 36. Drick vatten istället. Oatley är ett vinst-drivet företag och kunde ge blanka fan i annat. Nu har de sån tur att alla mjölkhatare pushar för deras produkt utan att veta det minsta om helheten.

  Dessutom är det bara smaksatt vatten med socker från havre i. Nyttigt, eller hur.

  Gillad av 1 person

  • Mitt inlägg syftar inte till att pusha för deras produkter, det var enbart stämningen mot dem som råkade bli just min ögonöppnare. Blir nyfiken på vad du menar med ”helheten”? Upplys oss gärna!

   Gilla

 37. Hej! Kan inte mer än att instämma. Mjölkindustrin är fruktansvärd och du har inte ens nämt allt negativt. När jag sedan läser kommentarerna blir jag less. Min bästa vän har en medelstor mjölkgård i Östergötland. Ja, han är min vän och vill honom inget ont. Det ser bra ut på ytan men om man har ett hum om etologi så förstår man att korna har det förjävligt. Korna blir tvångsinseminerade enbart för att kunna ge mjölk.
  Kalvarna skiljs från sin mor efter några dygn och får äta mjölkersättningspulver.
  En ledsen ko ger lika mycket mjölk som en glad ko. Precis som en människo-mamma kommer det mjölk oavsett sinnestillstånd.
  Korna har genom selektiv avel ett juver som är för stort och tungt vilket ofta orsakar juverinflammation. Jämnför gärna kors juverstorlek från 1800-talet och 1900-talets början.
  Korna har enbart en lagstagdad rätt att gå ute på bete några månader per år. Resten av tiden är det lagligt att de står inne. (Sen går vissa kor ute längre än så).
  Det finns ingen anledning att konsumera mjölkprodukter. Det är riktigt onödigt att äta så högt upp i näringskedjan när det går lika bra att äta längre ner och dessutom slippa 90%-iga energiförluster. Att det importeras sojabönor till Sverige som djurfoder säger en hel del om hur onaturlig vår mjölkindustri har blivit. Vi kan själva äta sojabönorna som ger ett fullvärdigt protein och vi slipper de stora energiförluster som försvinner i varje steg i näringskedjan. Att hålla landskap öppna (finns inte någon bra forskning på detta) skulle ju inte vara några problem. Många kor äter ju foder som inte alltid är svenskt.

  Gilla

 38. Varför måste veganer hela tiden hitta på substitut som de sen ska döpa till samma sak som de ratar? Mjölk liksom.. hallååååå! Kalla det för havresörja istället.. mjölk ger starka ben!

  Gilla

 39. Jättebra inlägg och jag känner igen mig i det du skriver. Vart vegan för några månader sedan då jag började få mer kunskap om bl.a. mjölkindustrin. Har man växt upp i Sverige har man uppfostrats utav mjölklobbyn till att hinka i sig mjölk för ojojoj, vad nyttigt det är! ”Naturens sportdryck”, jajjemän!

  Gillad av 1 person

 40. Pingback: Behöver samhället PR?

 41. Ironin ligger också i det senaste med att Oatly använder havre gödslat med slaktavfall. Finns det någon havredryck man kan välja som är fritt från detta? (Gillar Oatlys produkter skarpt men detta känns konstigt)

  Gilla

 42. Hej, superbra inlägg!
  Jag håller just nu på att skriva en mediekritisk essä i skolan om mediernas bild av djur, normaliserandet av att äta animaliska produkter och reproduktion av ”köttnormen” bland annat. Då jag nu researchar mindes jag det här inlägget från när det publicerades och jag undrar väldigt mycket över den undersökning du har läst från Malmö Högskola. Om du har möjlighet att länka denna skulle jag uppskatta det mycket.

  Mvh
  Rebecca

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s