Jag skäms, men jag måste erkänna att jag blev lite rädd.

Jag var inte alls förberedd på att mitt blogginlägg om mjölkindustrin skulle få ett sådant genomslag som det fick och jag måste faktiskt erkänna att jag blev lite rädd. Jag var liksom helt skakis den där helgen när inlägget spreds som en löpeld. Jag såg hatiska och elaka kommentarer i sociala medier, det obehagligaste var att de inte bara berörde mina åsikter utan också mig sig som person, till och med min familj. I bloggens kommentarsfält har det varit något mera sansat av någon anledning. Stort tack till (nästan) alla för ert civiliserade tonläge. Jag inser förstås att det inte går att jämföra med det näthat som många andra utsätts för och kanske är det sådant man måste räkna med när man sticker ut hakan och luftar en åsikt.

Men skit i det nu, för det här handlar inte om mig. Jag har släppt det och känner inget annat än glädje över att inlägget har lästs närmare 200 000 gånger. Och så är jag lite förbannad igen också. Känns också bra.

Jag står fast vid min övertygelse om att djuren i mjölkindustrin, med några få undantag, lever alldeles för korta och vederstyggliga liv. Och att kalvarna tas ifrån sina mödrar direkt efter födseln är ett faktum som inte går att motsäga (för den som undrade). Jag är även än mer övertygad om att mejerimaffian utövar en lobbyverksamhet som vi inte inser vidden av (eftersom den har pågått så länge och vi följaktligen är helt hjärntvättade). Den handlar inte bara om att sätta djurhållningen i en helt annan dager än verklighetens, utan också om att indoktrinera oss i att mjölk och andra mejeriprodukter i princip är det nyttigaste livsmedel som finns.

I varje tidslucka jag har haft sedan jag publicerade det där inlägget har jag plöjt avhandlingar, artiklar, LRF:s, SLU:s och Jordbruksverkets skrivelser,  kommersiella aktörers kommunikation riktad mot mjölkbönder och lusläst branschforum bara för att nämna något eftersom jag ville vara säker på att mina åsikter och påståenden var underbyggda (sov i ärlighetens namn knappt de tre första dygnen). Känner mig säkrare än någonsin på mitt beslut att helt sluta stödja både mjölk- och köttindustrin. Jag vet att det inte kommer att gå över en natt och att det inte kommer att vara lätt. Men jag ska kämpa. Och jag tänker fortsätta vara den där jobbiga djäveln, som trots att jag definitivt inte alltid lever som jag lär, rispar folk i ögonen med en skrovlig nagel genom att lyfta de här frågorna.

Jag dejtade en kille en gång som berättade att han tog jobb på ett slakteri när han var yngre bara för att han ville veta hur det var i verkligheten. Han tyckte inte att det var några konstigheter utan åt kött med god aptit och utan minsta samvetsbetänklighet. Okej, han var psykopat (på riktigt) men jag respekterar i alla fall honom hundra gånger mer än dig som bara fäller upp skygglapparna framför både mejeri- och charkdisken. Och mycket annat. För om du inte ens vågar ta in sakernas verkliga tillstånd, oavsett om det handlar om att du blundar för att delfinerna på Kolmården får lida för att din familj ska ha kul i 45 minuter eller att det ligger en nyfödd liten traumatiserad kalv  och darrar någonstans  i Sverige för att du absolut ska ha ett glas mjölk till dina pepparkakor, då är du faan bara en liten lort.

Sist men inte minst: alla ni som bjöd in mig till era mjölkgårdar och slakterier – var tog ni vägen? Det finns ju ingenting att dölja eller att skämmas över så varför det blev så tyst när jag tackade ja till era generösa inbjudningar är ett mysterium för mig. Jag är fortfarande oerhört intresserad av att ta del av sakernas verkliga tillstånd så hör gärna av dig till mig om du vill bidra till att jag får göra det. Jag tar med mig kaffe i en termos (ingen mjölk dock, har nämligen slutat med det alldeles nyligen eftersom jag äntligen insett att den inte tillhör mig utan små snubbar och snubbor som på bilden nedan).

 

IMG_3386.PNG

42 reaktioner på ”Jag skäms, men jag måste erkänna att jag blev lite rädd.

  • Har du barn själv, Rosa? Vet du hur små barn beter sig när de är nyfödda?
   Skulle vi plocka ut barn och lägga dem någon stans utan mänsklig kontakt skulle de vara traumatiserade och darrande. Mest troligt skrikande också.
   Jag blir så ledsen och arg över att du inte vill se verkligheten som den är. De små behöver sina föräldrar – och om inte de finns tillgängliga, någon annan som tar hand om dem på ett adekvat sett. Det gör inte människan när vi skiljer kalv och ko efter födseln. Långt därifrån.
   Ge upp dina fantasier om att kunna blunda för det här genom att attackera de som tar ansvar för sina handlingar.

   Gillad av 1 person

   • Människobarn är INTE kor. Människobarn ligger INTE ensamma i skogsbryn och väntar på att mamman ska komma och mata det. Människobarn har INTE päls och kan INTE ligga i gräset nakna.
    Kalvarna tas omhand av bonden som matar, dom byter liggunderlag åt dom och ger dom tak över huvudet och sedan kompisar att vara med. veterinärvård om dom blir sjuka.
    Du har verkligen gått på en fantasibeskrivning av hur kor lever..

    Gilla

 1. Jag vet inte vem du är fru chips, men jag står på din sida! 🙂 Tänkte att du behövde veta det nu när du fått så mycket dumma kommentarer. Det är oftast de negativa människorna som gapar mest tyvärr.

  Gillad av 1 person

 2. Det är klart att folk reagerar, att dricka mjölk är helt ”normalt” i det samhälle som vi lever i och de röster som tidigare har ifrågasatt mjölkindustrin har vart galna hippieveganer. Då var det lätt för folk att blunda och avfärda allt som absurt.

  Men hoppsan, nu är det visst inte bara de knasiga veganerna som inser att mjölkindustrin inte är vad den utger sig för att vara. Mjölk är så extremt integrerat i våra matvanor att det faktiskt kräver en del tankeverksamhet för att utesluta det ur kosten. Där blev det jobbigt. Där blev det obekvämt. Då blir man defensiv och försöker med all makt trycka undan verkligheten lite till, lite längre.

  Tack för att du väljer att belysa detta och tack för att väljer konstruktiv förändring framför destruktiva vanor.

  Gillad av 1 person

 3. Nej dom nyfödda kalvarna påverkas inte på det vis du påstår! Dom ligger inte o darrar någonstans haha vilka fantasier!

  Dom nyfödda kalvarna torkas av med halm eller hö så dom blir torra och samtidigt får igång blodcirkulationen.
  Många låter kon göra det om hon är intresserad av det.
  Sen flyttas kalven till en ren strödd box där den får kroppsvarm mjölk från sin mamma med de viktiga antikropparna den tränar sig också på att stå upp 🙂
  Många låter kalven äta första målet mjölk från kon om hon tillåter det och om kalven är pigg.
  Sen är kalven (precis som bebisar) trött och lägger sig och sover, dom sover mycket de första dagarna precis som dom gör när dom föds ute.

  Kalvarna bor i egen box i början för att få mjölken från sin mamma och för att få sova ifred och få immunförsvaret fullt ut, precis som kon gör naturligt ute!
  Hon har då kalven dold i högt gräs där den sover tills hon kommer tillbaka och först efter en vecka följer den med till koflocken och träffar andra kalvar.

  Eftersom det är bonden som matar kalven så tror kalven att bonden är hans mamma.

  När kalven blir lite äldre bor den med andra jämnåriga kalvar i en stor box.
  Hur boxen ser ut och hur länge kalven dricker komjölk beror på om gården är ekologisk eller inte. T.ex Ekologiska kalvar dricker komjölk i napp minst 3 månader och sover på strödd liggplats.

  Nu säger någon men jag har sett att en bonde gjorde bla bla visst precis yeah.. precis som vissa föräldrar gör med barn då som inte är vanligt.
  Normala bönder är rädda om sina kalvar de är resultatet av drömmar och planeringar om friska fina djur som bonden är stolt över! 🙂

  Gilla

  • Rosa, jag förstår att det svider rejält i dig när sanningen uppdagas. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker försköna verkligheten, den är precis lika jävla vidrig. Jag inser även att dina speciesistiska skygglappar sitter så väldigt hårt, och du vill inget hellre än att din låtsasbild ska stämma överens med verkligheten. Faktum är dock att du just nu propagerar för sexuella övegrepp, splittrade familjer, plågade mödrar, slaktade söner och slutligen även slaktade mödrar. Ert mjölkimperium är i full färd med att smulas sönder och vi är väldigt många som är lyckliga över det. Ta dig i kragen och sluta vara en förtryckare.

   Gilla

  • Ja, de har de säkert bra, ni lyckas ju hålla de vid liv åtminstone…. Det känns fortf skumt dock, att man promt ska avla fram en annan art pch leka gud på de här sättet. Och tro att mjölken produceras för människor.

   Du sa de så bra innan. Att en människa inte är en ko. En människobebis är inte en kalv. Så varför dricka en annan arts bebismjölk? Varför slutar vi dricka mjölk från våra egna mammor isåfall om nu mjölk e så heligt och livsnödvändigt? Det är inte som att vi lever i svält här, där vi desperat måste få i oss allt vi kommer åt.

   Och varför mår många hundra ggr bättre och känner sig friskare efter att ha uteslutit mejeriprodukter från kosten? Samtidigt så hetsas de om att mjölk är livet.

   Nej tack sorry. Kommer aldrig röra mejeriprodukter hur mkt ni än masserar kalvarna med halm.

   Gillad av 1 person

   • Andrea undrar hur det kommer sig att så många mår dåligt av mjölkprodukter. Det beror på att vi inte dricker den som den är, obehandlad. Vi homogeniserar, pastörisera och micklar med fetthalt, vitaminer och Gud vet vad.
    Den som är kolaktosintolerant kan ”börja om” och använda mjölken om den är naturlig och inte påverkad.

    Gilla

   • Getbonden: Ah. Googlade lite på de. Man behandlar mjölken för att få bort sånt som e skadligt för människor(salmonella plus lite annat smått o gott). Knasigt. Människors bröstmjök funkar ju vanligtvis att dricka som färsk, om mamman e frisk. Varför denna hustle med mjölk från en annan art? Enzymerna som bryter ner mjölk slutar ju produceras när man e typ tre år gammal väl. Minns inte om de va laktos eller mjölk i allmänhet. Helt ärligt så känns komjölk fortf onaturligt. Tydligen så blir man benskör oxå av de. Tror inte jag kommer dö av att skippa djurmjölk, den här industrin luktar bara massa cash ändå.

    Gilla

 4. Nej. Inte dricka kaffe! Har du inte koll på hur kaffeindustrin
  i världen är korrupt och utnyttjar fattiga i världen mm, för att ni ska kunna dricka kaffe. Tänk även på hur den belastning på miljön på värkar klimatet för att frakta allt detta kaffe runt hela vår underbara värld.

  Gilla

 5. Tips:besök resta gård bevis på att det går att ha mjölkkor som har det bra , jag är anställd djurskötare sedan en tid tillbaka på denna gård och kan för engångsskull känna mig stålt i min yrkesroll! Jag har jobbat på andra gårdar runt om i Sverige , jag upplever att de svenska djuren har det bra om man jämför med de gårdar jag besökt utom lands . En viktig del som många människor glömmer med djur och produktion i allmänhet är att helt enkelt att människa-djur är ej det samma . Vi kan inte ha det bäst på samma sätt! människor tillexempel har annan kost , fysiska förutsättningar , upplever känslor på annat sätt , vi har vissa saker som människor också glömmer att vi har gemensamt bl.a. Det faktumet att vi känner saker – har känslor . Man får inte glömma bort att kor kräver andra saker för att må toppen än vad människor kräver . En ko tex dödar för melass , samt att de har ett helt annat grupptänk -starkas först inte äldst först osv . Ett litet tanke tips ur ko perspektiv på det här med kalvar , om du tar kalven innan kon har knutit känslo mässiga band så accepterar kon detta utan större klagomål (äter som vanligt , fortsätter i sitt liv som vanligt) .om vi istället låter kon knyta an till sin kalv och får tex gå 2 mån med sin kalv och sedan tar du bort kalven då reagerar kon på många sätt , hon kan stå och råma i timmar osv . Som koälskare föredrar jag då det första alternativet om man inte har möjlighet att göra som oss på resta , våra kalvar går med sin mjölkkomamma tills hon själv stöter bort kalven vid ca 4-6 mån ålder, då får kalven flytta med sina kalvkompisar till ett gemensamt hängn och de skapar en ny flock . Alla nöjda , men vi har bara 8 mjölkkor som vi skiftar med så vi bara mjölkar 2-3 i taget och försörjer bara vår egen gårdsbutik inte befolkningar med mjölk … Lite att läsa o tänka på men som sagt kom till oss restagard.se ! 🙂

  Gilla

  • Vilken idyll! Är det hos er bregott kommer och gör sin propaganda?
   Jag tror inte på utnyttjandet av djur för produkter människan inte ens behöver – eller mår särskilt bra av i längden.
   Sen är jag väldigt trött på att jämföra Sveriges gårdar med hur det ser ut i resten av världen. Vad spelar det för roll? Det är inte mindre mord bara för att man får än spruta istället för att styckas.

   Gillad av 1 person

   • Hur ska vi ha det då? Vad ska vi äta, klä oss med, ha på fötterna, skriva på och med, sova på -i -under och mycket mer. Det kan väl göra ont i en morot, ett träd, stenar, växten som tyget i lakanet förhoppningsfullt kommer ifrån.
    Hur ska det vara i den här världen? Då kanske alla människor ska lägga sig ner och dö och låta naturen fixa det själv. Eller?

    Gilla

  • Hej Siri och tack för din kommentar! Jag tycker att Resta Gård, i likhet med Ängavallen som också nämnts här, låter som fantastiska ställen att vara ko på. Jag vänder mig inte mot småskaliga mjölkårdar som behandlar djuren som kännande individer och ser till att de får leva ett fullvärdigt liv med allt vad det innebär för just en ko. Det är de stora mjölkgårdarna som jag vänder mig emot. Skulle gärna besöka både Resta och Ängavallen för att det säkerligen skulle vara en trevlig upplevelse och kanske rentav en liten (dock klen) tröst med tanke på hur det ser ut i övrigt. Men helst vill jag besöka en storskalig mjölkgård för att se med egna ögon. Allra helst skulle jag vilja provjobba några dagar, gratis förstås (jag är inte rädd för att hugga i och är typ skitstark) – någon som kan tänka sig att erbjuda en praoplats?

   Gilla

   • Getbonden: Vet inte riktigt vad du förväntar dig för svar på såna frågor. Speciellt om man lever ett modernt liv utan svält och misär. ”Ska vi lägga oss ner och dö tycker du”. Många drar fram de där offerkortet, när man annars anser sig va störst vackrast och bäst i näringskedjan. Men tja. Till skillnad från en morot så flyr de flesta djur för sitt liv och visar tydligt att de vill leva om man försöker skada/döda de. De e skumt att man tjänar pengar på att skada djur, när de finns bättre alternativ. Att man även tar för givet att djurets alla organ funkar som våra, utan just hjärnan(känslor etc) e oxå rätt ironiskt. ”Vadå, de är bara en dum jävla ko/get/gris/etc” .

    Gillad av 1 person

 6. Hej hej
  Själv uppvuxen på mjölkgård och vill jobba inom jordbruksbranchen i framtiden. Tycker det var ett Bra inlägg som Rosa skrev:-)

  Gilla

 7. Man undrar ju om du någonsin har satt din fot på en mjölkgård? Du sitter ju och skriver rena felaktigheter.. Fattar inte vart du får alltifrån?! T.ex att en kalv ligger och darrar och är traumatiserad. Varken kon eller kalven blir traumatiserade när man tar isär dem såpass tidigt, ju längre man väntar desto värre blir det.

  Gilla

  • Hört talas om apati? Ett vanligt beteende hos både människor och djur i samband med extrem stress. Du motbevisar dig själv när du tar upp att separationen blir svårare om man väntar några dagar/veckor. Menar du på allvar att vare sig kalv eller ko berörs av att separeras direkt? Jag tycker att det säger allt om hur mycket bullshit det är när ni hävdar att ni bryr er om och förstår era djur.

   Gilla

 8. Heja Kim!
  All förändring är svår men måste börja någonstans och det gör den ofta utifrån människor med ditt mod och öppenhet. Har inte sett någonstans att du försöker påtvinga någon din åsikt, bara redogjort för din egen samtidigt som du presenterat en del fakta (de felaktiga har du rättat till). Utifrån detta får människor ta sina egna beslut och du har gett dem ett bredare underlag för att göra det. Trots detta verkar många vilja misskreditera och förolämpa dig med hjälp av personliga och/eller hatiska påhopp. Skit i dem. Någonstans berör ditt inlägg även dem, annars skulle deras reaktion inte vara så stark.

  Gillad av 1 person

 9. Jag tycker faktiskt att prostituerade i Tyskland har det mycket bättre än de i Sverige. Tycker det är ok att köpa dem. De har tak över huvudet, blir besiktigade kontinuerligt och får komma utomhus när de vill. Det är naturligt. Världens äldsta yrke.

  Gilla

 10. Hejsan! Jag vill rekommendera en artikel från SvD 17 oktober ”Framtidens lunch hittas i skrivaren” heter den. Du kommer nog gilla den! Garanterad spännande läsning!

  Gillad av 1 person

 11. Du gör ett bra jobb Mamma Chips och det snabbar på världen att alla blir veganer, ty det är vår enda möjlighet för långsiktig överlevnad med flera aspekter: Skogsskövling, kemikalieförbrukning, vattenförbrukning, övergödning, energiförbrukning, hälsa, karma, lidande, rädslor, aggressioner – ja detta påverkar allt på Planeten inklusive våra egna liv.

  Vi behöver också titta på fiskodling och prioritering tre – sädens effekter på oss.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s