Kära Walking Dead-nörd,

Du som inte är walking dead-nörd borde nog sluta läsa redan här. Mest på grund av att du förmodligen kommer att somna annars men också lite för att jag tycker att det vore en smula pinsamt om någon som inte är en walking dead-nörd läste det här.

Eftersom jag kommer på mig själv lite för ofta med att prata om Walking Dead med människor som inte pratar om Walking Dead (utan helt andra ointressanta saker hela tiden) tänkte jag att jag skulle utnyttja detta lilla forum till att ”prata” om mitt favoritämne utan att någon sitter och gäspar (så att jag ser det) och rentav hitta någon annan som uppskattar detta livsviktiga samtalsämne lika mycket som jag. Har lite frågor som, bortsett från själva tittandet, håller mig vaken om nätterna. Kanske har du som läser det här svaren eller i alla fall en spännande teori? Då risken att jag blir en smula långrandig är överhängande vill jag ödmjukt be dig som eventuellt sitter inne med svaren och inte orkar läsa hela blogginlägget – att scrolla ned till frågorna direkt. Tack på förhand alla TWD-orakel!

Vad är grejen med Walking Dead egentligen? Jag vet faktiskt inte riktigt! När jag började titta, på en av våra 14-åriga döttrars inrådan, tyckte jag först att det verkade lite töntigt. Apokalyps-temat är alltid kittlande men zombies har aldrig varit någon favoritgenre direkt, trots att jag alltid har älskat skräckfilm. Mitt enda problem med skräckfilm är att jag sedan många år tillbaka är väl medveten om vilka konsekvenser minsta titt kan få i mitt vardagliga liv. En färsk bild på näthinnan av den ruttnande The Shining-kvinnan eller demonen i Paranormal Activity räcker till exempel för att jag inte ska kunna duscha eller röra mig obehindrat i mörkret på flera år. Jag kan till exempel inte gå de 70 stegen mellan husen hos mina föräldrar som en normal vuxen människa utan springer som mitt liv hängde på det, kräks nästan på dörrmattan av anspänningen, det vill säga efter att jag har smällt igen dörren (en gång gick dörrglaset sönder). Min mamma brukar skratta och fråga vad det är jag springer ifrån den här gången. Ibland får hon stå i dörren och prata med mig tills jag har kommit in i det andra huset. Skriver jag verkligen det här? Om barnen är med kan jag faktiskt behärska mig, for the record. Det är förstås enbart på grund av att jag sprider ut dem runt omkring mig som ett skydd så att de ska bli attackerade först om det skulle dyka upp andra små barn som till exempel är besatta av djävulen eller en hjord med zombies i mörkret. Skojar. Inte.

Okej. Gav i alla fall TWD flera chanser de kvällar när min man inte var hemma och jag ville ha något att tv-somna till, där fanns absolut någonting som lockade. När det kom äckliga walkers kisade jag lite för att de inte skulle fastna på näthinnan. Och plötsligt var jag fast. Besatt. Tittade varje minut jag kunde komma åt. Sov inte på nätterna, simulerade blåskatarr (så att jag skulle kunna vistas på toaletten omotiverat ofta), krockade med folk på gatan och var mer irriterande än vanligt.

En lustig sak är att jag ganska snart slutade att tycka att zombiesarna var läskiga. Funderar på om det beror på att deras tillstånd beror på ett virus och inte någonting övernaturligt. Just det övernaturliga och speciellt allt som har med djävulen att göra har nämligen alltid varit det som skrämt mig allra mest. När jag var liten till exempel och gick ensam hem från fotbollsträningen genom Slottsskogen i mörkret, såg jag alltid till att söka upp den enda gubben som fanns i hela Slottsskogen eftersom jag såg honom som ett mindre hot än alla Whitley Striberiska varulvar som levde rövare där efter mörkrets inbrott.

Apokalyps-temat spelar, vid sidan av karaktärerna, som sagt en stor roll i min personliga fascination. Det kittlande i att fundera över vad som händer när samhället, lagar – allt kollapsar. Jag älskar att fundera både över den mänskliga aspekten – vad det skulle göra med oss som människor – och rent praktiska saker som vad jag själv skulle göra; vilka jag skulle rädda först, hur jag skulle förlytta mig, försvara mig, skaffa mat, var jag skulle förskansa mig etcetera. Och sen var det ju det där med Daryl också. Världens genom tidernas finaste anti-hjälte. Jag älskar hans rollfigur så mycket att jag blev besviken när jag av en slump fick veta vad han hette i verkligheten. Hallå, han finns ju inte i verkligheten! Och det absolut värsta var när min dotter visade ett spratt på youtube som några av hans kollegor spelar honom. Jag var deppig i flera dagar efteråt.

För Daryl har INTE ett team med brudar i tajta skinnbyxor och högklackade skor som gör fjäskiga high-fives med honom varje gång han drar ett halvtråkigt skämt. Om Daryl levde i en parallell verklighet (bortsett från den parallella verklighet han redan lever i alltså eftersom han egentligen inte finns på riktigt utan bara i TWD) skulle han ha en klok, god och stenhård kvinnlig manager med grått snaggat hår och närmast övernaturliga överlevnadsskills. Hon skulle i alla fall inte stå och pilla sig i håret eller fingra på en mobiltelefon och om hon nu ändå gjorde det skulle inte Daryl flina uppskattande när hon gjorde det. Jag måste radera det där klippet ur min hjärna.

Avslutningsvis; det pinsammaste är kanske egentligen inte att jag leder in precis varenda samtalsämne till att handla om TWD, utan att jag leker TWD. Ett exempel på en fånig grej som hände senast häromdagen: Vi skulle ha ett företagsevent på jobbet. Jag råkade ha en sax i bakfickan som jag plockade upp och ned ur bakfickan för att klippa till tejp att sätta upp skid-affischer med. I min fantasi klippte jag INTE tejp till skidaffischer. Utan att gå in på detaljer (som skulle kunna uppfattas som lätt psykotiska) så gjorde jag något helt annat med saxen. Jag levde mig så mycket in i min lek att jag helt oförhappandes råkade säga: ”I´ve got your back” till min kollega Danne när vi strax därpå skulle bygga scen och han frågade om jag hade tag. Danne som är välbekant med min pinsamma hjärna flinade bara åt mitt röda fejs och svarade: ”Thanks, Daryl”. En mer än rolig grej förresten var att det kom en kille på vår företagsfest som var jättelik Daryl. Jag berättade det (och allt annat om Walking Dead) för honom och hans bedårande fru (såklart hon var fantastisk, även Daryl-kopior förtjänar det bästa) och föreslog att de skulle gå hem samma kväll och titta på Walking Dead. Det gjorde de också fick jag till min stora glädje veta idag. Hoppas att de blir ännu mer kära nu.

Nästa helg fyller jag fyrtio och idag frågade min egen man, överraskningarnas mästare, vad jag önskade mig. Jag kunde inte komma på någonting annat än Walking Dead.
-Jaha, suckade han lätt uppgivet. Menar du en box eller en tröja eller en zombieupplevelse eller vadå?
-Nej, jag vill ha hela Walking dead, svarade jag.
Herregud vad jag längtar tills på lördag.

Frågorna:

1. I de tidiga avsnitten kan zombiesarna använda redskap. T ex slå på skyltfönster med stenar, klättra över stängsel och klättra upp för stegar mm. vilket de inte kan senare. Dessutom springer de mycket snabbare än i senare avsnitt. Finns det en förklaring till detta? Är det för att deras kroppar är mer förruttnade nu? Eller var det bara något manusförfattarna i ett senare skede tyckte passade bättre in i handlingen?

2. Och apropå det: deras kroppar ruttnar ju uppenbarligen. Teoretiskt borde ju alla walkers till slut ruttna sönder och följaktligen inte finnas mer?

3. Hur kommer det sig att bara vissa som dog drabbades av viruset på så vis att de blev zombies? Tänker på att det ligger lik här och var som bara är förruttnade.

4. Varför kallas zombiesarna aldrig för zombies? (Och hur 17 säger man zombie i bestämd form plural egentligen?)

5. Vad är det med såret på Abrahams hand som de zoomar in hela tiden? Jag fattar inte heller scenen när hans fru och dotter lämnar honom. Var befinner de sig och varför dödar han alla?

6. När Dawn säger att Beth ska ta nyckeln till medicinskåpet och rädda Carol – är det ett spel eller är hon god egentligen? Förlåt, bimbo-vibbarna is all around.

7. Har du läst serietidningarna och vad tycker du om dem i så fall?

Och så lite renodlade fjortis-frågor:

8. Vem/vilka är din favorit-karaktärer och varför? Mina är Daryl och Michonne. Sen kommer Hershel, Beth och Tyreese. Sen Carol och Andrea. Och så lillasyster Mica förstås (gråt och jämmer)!

9. Vem/vilka gillar du minst (bortsett från guvernören och andra uppenbart genomvidriga hemskingar)? Jag gillade faktiskt aldrig Lori.

Jag har aldrig uppskattat en kommentar mer än just här och nu. Minsta lilla betraktelse, tanke, synpunkt eller teori kommer att läsas och begrundas med ofattbart intresse. Puss på er alla zombieapokalyps-knasbollar! Nu ska jag kolla om senaste avsnittet har kommit.

 IMG_3471.JPG

8 reaktioner på ”Kära Walking Dead-nörd,

 1. Här kommer mina tankar och spekuleringa på dina frågor! 😀

  1. Jag har inte hört någon förklaring som är den riktiga men jag skulle kunna tippa på att a: viruset har muterats och gått in i ett ännu mer primalt stadiet så de bara går och äter eller b: de har ruttnat sönder till den graden att de inte kan använda musklerna på samma sätt.

  2. Ja rent teoretiskt sätt borde de det men deras föruttnelseprocess är ju väldigt långdragen så det tar väldigt mycket längre tid för dem att föruttna är vanliga lik. Sen är det ju också så att så länge det finns mänskliga överlevande så kommer det alltid komma nya zombies.

  3. Jag vet inte helt säkert men jag har bara dragit slutsatsen att de fått något slags trauma mot huvudet som gjort att när de dött så har de kopplingarna som krävs för återuppståndelsen inte funnits kvar. Man får ju inte alltid se om de har några skador eller så.

  4. Haha den grejen har jag faktiskt ett bra svar på! Jo för att om man vet att det är zombies (med dagens fascination för zombies så är de inte ett okänt hot heller) så vet man hur man ska hantera det. Dessutom är väl stereotypen för zombies att de bara ska vara fokuserade på att äta folks hjärnor och inte bara vara förruttnade allätare som de är här. Dessutom låter det ganska fjantigt att skrika zombies hela tiden, det är ju bara i parodifilmer som det ordet används aktivt.

  5. Han har blivit biten! Eller det är iaf vad jag spekulerar. För att när de zoomar in på den efter att han slagit Eugene och bandaget gått upp lite påmenner det väldigt mycket om en tandrad men det är bara mina spekulationer. Annars kan det vara så att det är för att han kommer få en infektion eller nått sånt i det i framtiden.

  Tror den ska visa på att han en gång hade något han brydde sig om och ville beskydda till varje pris. Vet inte vart de befinner sig men tippar på att alla de han dödade var inkräktare som försökte ta deras mat och han dödar dem för att se till att det inte händer men hans fru tycker han har blivit galen så de drar och dör. Och därför saknar han ett syfte i livet när han misslyckades att skydda dem så därför va han så mån om att Eugene skulle leva.

  6. Jag har ingen aning, jag vet inte om hon är god eller ond men känns som att de försöker bygga upp lite män vs kvinnor i serien när de lät henne göra så. Typ oh vi kvinnor måste hålla ihop, vi kan inte säga ifrån mot männen för de ska beskydda oss blablabla. Typ ganska tråkigt och bara en allmänt konstig handling.

  7. Jag har läst delar ur serietidningen och kan väl säga att jag både gillar och ogillar dem. De är mycket, väldigt mycket mer brutala och detaljerade än vad tv-serien någonsin skulle bli. Tex scenen med hur Lori dör i tidningen skulle skapa ramaskri i media om de hade kört den. (Vet inte om du läst den men där har hon överlevt när hon födde barn och ska försöka springa och ta skydd när Governor attackerar och hon bär Judith i famnen, blir skjuten i ryggen faller och dödar både sig själv och Judith i fallet)

  8. Mina favoriter är Daryl och Maggie, Daryl för att jag tycker att han är badass och man vill ha en sån i sin grupp när zombieapokalypsen kommer och Maggie för att jag kan relatera mest till henne som karaktär, hon agerar typ som jag själv skulle gjort. Sen blir det Beth, Hershel och Carol.
  Dock fick jag en rejält tvist nu i helgen då jag alltid avskytt the Governor men träffade honom på sci-fi mässan och han som person är raka motsatsen till karaktären så blir en liten intern tvist då jag hatar hans karaktär samtidigt som jag älskar och förundras över hur duktig skådespelare han är ^^

  9. Jag avskydde Lori, tyckte inte hon gjorde annat än att gnälla och ställa till problem, va så skönt när hon dog. Sen tyckte jag inte om hur mesig de gjort Andrea i serien för att i tidningen är hon sjukt cool. Där är hon den häftigaste karaktären av alla.

  Och för att kommentera på lite av texten du skrev innan frågorna om du apokalypsfascination, jag är likadan fast kanske snäppet värre. Jag har alltid varit intresserad av att se hur samhället skulle bli om det skulle brytas ner, vad som skulle hända hur skulle jag agera, vilka vägar ska jag ta vart kan jag skaffa förnödenheter osv. Jag tycker det är jättekul att spekulera i det för att i mina ögon är det samhället som finns idag inte så himla bra i längden och jag tycker ibland att det är roligare att föreställa mig en värld efter apokalypsen.

  Och du behöver inte tycka det är pinsamt att leka TWD, för det är jätteroligt! Jag gör det hela tiden, shit jag måste låta som värst knäppgöken vid det här laget, men det är ju bara underbart att ha fastnat i något så mycket att man kan leva sig in i det. Jag ser det som något positivt iaf.

  Men nu ska jag nog inte hålla på att skriva mer men det va jätteroligt att du la upp det här på GWU och om du någongång i framtiden känner att du vill prata och diskutera TWD med någon som är lika fast så kan du alltid skicka ett PM 😀

  Tack för trevlig nattunderhållning!

  /Linnea Tuwz Gustavsson

  Gillad av 1 person

  • Hej Linnea och tack för din fantastiska kommentar! Mycket intressant läsning. Roligaste var nog att du tyckte att det var skönt när Lori dog, det tyckte nämligen jag också. Fy oss.

   Angående Abraham fick jag veta följande av en TWD-kompis idag: ”Tydligen så har fru och dotter blivit våldtagna och sonen var tvingad att titta på allt medans Abraham varit ute och letade mat! Han blir givetvis arg och dödar förövarna med sina bara händer och traumatiserar sin familj än mer. De flyr bara för att möta nästa mörker ….. Zombies!”

   Hon hade även en teori om att Abraham har fått zombiedregel i sitt sår och av någon konstig anledning var det en tanke som slagit mig också.

   Vad häftigt att du har träffat ”The Governor”! Kan faktiskt lätt föreställa mig, trots att han spelar sin roll så ypperligt, att han är sympatisk. Är han inte väldigt lik Liam Neeson? Var det några fler TWD-skådisar på mässan?

   Har precis sett sista avsnittet. Tror det är första gången som blev ledsen på riktigt när någon dog. Har du sett sista?

   Kommer med allra största säkerhet vilja prata mer med dig i framtiden. Om inte annat måste vi ju söka upp varandra när zombieapokalypsen inträffar. Vi hörs!

   Gilla

   • Haha massa fy på oss men jag kan totalt leva med det för hon skapade ingenting bra utan bara massa onödiga draman som inte ledde någonstans eller ens va roliga att kolla på. Blä på henne!

    Aha det kan ju faktiskt förklara den reaktionen, tack för att du delade med dig av det då allting plötsligt blir mycket mer logiskt än det har varit tidigare. Och med tanke på hans senaste meltdown så var det ju ännu mer logisk när man förstår vilken trippelolycka han hade mött på innan Eugene.

    Jo men det låter ju mest logiskt, både rent film mässigt hur de porträtterat det och storymässigt.

    Ja han måste väl nästan vara så sympatisk för att han inte ska vara allt för ond. Haha jo han är väldigt lik honom nu när jag tänker efter, det är lite den här känslan av ett trovärdigt ansikte (det är iaf det jag tänker på, och att de har snälla ögon)
    Det va inga fler det här året men förra året träffade jag Tyreese, han va också väldigt trevlig och kramgo.

    Jag såg det sista efter att jag hade skrivit förra kommentaren. Jag va typ sjukt arg först för jag tyckte det va så dumt av henne att göra ett så korkat val så blev typ ”skyll dig själv” när hon blev skjuten. Men sen när Daryl börjar gråta och bröt jag ihop, det gjorde mig så ledsen. Asså den minen han gjorde va hjärtskärande, blir ledsen bara jag tänker på den nu i efterhand.

    Va roligt att du vill det! För jag pratar jättegärna mer!
    Och när zombieapokalypsen kommer så vet jag vart jag kan hitta en likasinnad överlevare!

    Gillad av 1 person

 2. Jag och Sara läste ditt Apocalypse inlägg. Om bara Pelle hade sagt något om din födelsedag kunde jag och Sara klätt ut oss till Zombies och gömt oss i din garderob. Vi har för övrigt inget att göra i helgen så vill du ha maskerad eller nått så ställer vi också upp 🙂

  Jag kan säga att jag har diskuterat dom flesta av dina frågor med Justin på Sivletto och han har svar på allt! Han har typ doktorerat i i Zombie apokalypse. Antingen får du gå dit och klippa dig, med risk för att du kommer likna mig när du är klar eller så får vi ta det efter nästa möte.

  Gillad av 1 person

  • Möt upp oss på stan! Ni får inte gömma er i min garderob för då skulle jag bli väldigt, väldigt rädd men jag skulle bli oerhört glad om ni kom ut ikväll, med eller utan zombiedräkter. Puss

   Gilla

 3. Jag är snart 39 och också helt såld på walking dead! Såg första fyra säsongerna i ett svep förra julen när jag hade influensan. Sen har jag sett resten på swefilmer. Min favorit är också Daryl. Och Rick faktiskt. Kom jag på nu. Apokalypsen är nästan nåt romantiskt, jag slukar allt på temat.

  Gilla

 4. Några svar, även om det är 10 månader sedan du postade det här.
  4. Linnea, Hjärnätande zombies är faktiskt inte så vanliga. De dök först upp 1985, i Return of the Living Dead, och är alltså nyare än den betydligt vanligare zombien, som dök upp första gången i Romeros Night of the Living Dead från 1968, som inte är så petig med maten, utan äter all sorts människo-”mat”. De hjärnätande zombierna är rätt ovanliga utanför Return-franchisen.
  TWD-skaparen har faktiskt besvarat frågan: In the world of “The Walking Dead,” he said, the concept of zombies doesn’t exist. One of the things about this world is that people don’t know how to shoot people in the head at first, and they’re not familiar with zombies, per se,” Kirkman said on “Talking Dead.” “This isn’t a world the (George) Romero movies exist, for instance … because we don’t want to portray it that way, we felt like having them be saying ‘zombie’ all the time would harken back to all of the zombie films which we, in the real world, know about.
  7, Jag har läst alla utom de senaste 10. För närvarande föredrar jag TV-serien, även om jag fortfarande gillar tidningen.
  8. Den jag gillar mest är Glenn. Delvis för att han, åtminstone hittills, aldrig släppt hoppet om att världen fortfarande kan bli bra igen.
  9. De jag gillar minst av de som varit med hittills i TV-serien är Gabriel, eftersom han verkar falsk. Det finns en person i serietidningen, som möjligtvis kommer att dyka upp i TV-serien, som jag gillar ännu mindre. De som läst serien kan nog klura ut vem det är, och varför, baserat på mitt svar på fråga 8.

  En fråga till dig: Har du läst TWD-romanerna om The Governor?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s