Efterlyses: studiebesök på en genomsnittlig mjölkgård

Jag är lite chockad men framförallt glad över genomslaget som mitt lilla blogginlägg om mjölkindustrin har fått. Det har lästs fler än 150 000 gånger och delats tusentals gånger på Facebook. Jag önskade ju att frågan skulle lyftas varför jag förstås är väldigt tacksam för detta och även för att så många har bidragit med kommentarer i syfte att nyansera debatten.

För att själv bidra till detta vill jag gärna förtydliga mig samt revidera det som inte stämde i det ursprungliga blogginlägget. Merparten kritik i kommentarsfältet har riktats mot att jag skrev att korna stod uppbundna 90 % av sitt liv, vilket var en felaktig siffra som jag har tagit bort. De står inte uppbundna men däremot finns det lagstadgat stöd för att de kan stå instängda 90 % av sina liv, vilket många gör. Omkring 45 procent av korna i mjölkindustrin i Sverige står uppbundna inomhus under större delen av året. För korna innebär detta att de inte kan vända sig om eller klia sig, och de kan bara stå eller ligga ned. De får heller ingen motion och väldigt begränsade möjligheter till sociala kontakter.  Tjurar och kalvar (upp till 6 månader) undantas beteskravet helt vilket i praktiken innebär att de kan leva ett helt liv utan att vistas utomhus. LRF verkar uppenbarligen även för att betesföreskrifterna ska ersättas av ”branschens eget betesprogram” (1) och organisationen Sveriges Mjölkbönder har arbetat aktivt för att avskaffa beteskravet (2).

Jag vill poängtera att jag inte är ute efter att smutskasta lantbrukare och att jag förstår att det är en snårig och hård bransch att verka i. Jag tror säkert att det finns de som bryr sig om sina djur på ”riktigt” (och inte bara för att de utgör grunden för deras inkomst). Jag är inte heller sponsrad av Oatly och syftet med mitt inlägg var inte att ge dem en massa reklam. LRF:s stämning gentemot dem råkade bara vara det som fick upp ögonen på mig. Ett stort ansvar vilar på oss konsumenter vilket var själva anledningen till att jag skrev det där blogginlägget. Förändring genom konsumtion kräver förstås medvetna konsumenter (som inte är hjärntvättade).

Det jag främst motsätter mig är att kalvarna tas från sina mammor direkt efter födseln. Att de sedan ”bara” tillbringar ungefär en vecka i de små burarna eller ”igloos” som de tydligen också kallas gör inte saken det minsta bättre i min värld. Även inom ekologisk produktion tas kalvarna från sina mödrar inom ett dygn efter födseln. På KRAV:s hemsida kan man till exempel läsa om detta. De skryter helt öppet med att kalvar på KRAV-gårdar minsann får dia sina mammor i ett dygn. Inte wow. Ett obekräftat påstående är att kalvarna även inom ekologisk produktion numera tas ifrån sina mammor direkt på grund av att det blev svårare för både ko och kalv att vänta med separationen då anknytningen blivit stark och kalvarna råmar så mycket de första dygnen. Någon som kan bekräfta eller slå hål på detta via trovärdiga källor? Finns det överhuvudtaget några mjölkgårdar som inte skiljer kalvarna från sina mödrar vid födseln?

Jag tvivlar fortfarande starkt på att korna på stora mjölkgårdar har möjlighet till ett fullvärdigt liv. Och jag tror att robotmjölkning som många har refererat till som något positivt snarare bidrar till en ökad risk för att djur far illa eftersom man inte behöver ha samma personliga kontakt med djuren. Jag har inte besökt en mjölkgård som flera har frågat, men jag skulle gärna vilja varför  jag nu efterlyser någon som kan tänka sig att bjuda in mig på ett studiebesök?  Ni är ju flera som generöst har erbjudit er i kommentarsfältet under mitt förra inlägg.

Många har frågat om jag tycker att det vore bättre att vi inte hade något lantbruk alls eller om jag vill att alla kor ska dö?  Förlåt, men: suck och stön. Djuren i djurindustrin är knappast någon välgärning mot djuren, de finns inte till för sin egen skull utan för att någon ska tjäna pengar på dem. Försvinner djurindustrin går världen inte under, tvärtom – den skulle förmodligen må bättre.  Djuren dödas i förtid och lever onaturliga liv med allt vad det innebär av sjukdom och beteendeproblem. Djurindustrin spelar även en stor roll beträffande både svält och miljöförstöring. Läs gärna vad svensk köttnärings egen intresseorganisation har kommit fram till nedan.

Vi människor brukar smickra oss själva genom att kalla oss den mest civiliserade arten på jorden. Inte sällan används det som ett argument för att rättfärdiga utnyttjandet av andra varelser. Om vi nu är den mest civiliserade arten på jorden –  låt oss leva upp till det. Därför avslutar jag med ett litet boktips. För dig som på riktigt reflekterar över hur vi behandlar och utnyttjar djuren och vad det gör med oss som människor vill jag rekommendera den här boken skriven av filosofen Peter Singer:

IMG_3337

Avslutningsvis, här följer Jordbruksverkets (köttindustrins) egen skrivelse angående hållbar köttkonsumtion och bland annat svält och miljöförstöring:

”Vi i västvärlden behöver äta mindre kött för att utsläppen av växthusgaser från livsmedelsproduktionen ska minska. I synnerhet nötkött bidrar med stora utsläpp av växthusgaser.

Vi behöver också äta mindre kött för att jordens resurser ska räcka till att producera mat åt alla. Det gäller alla köttslag.

Köttkonsumtionen kan minskas genom att i första hand slänga mindre mat men även genom att äta mindre köttportioner eller kött mer sällan. Ur hälsosynpunkt behöver vi inte äta så mycket kött som vi igenomsnitt gör i Sverige i dag. I stället kan vi ur såväl hälso- som miljösynpunkt öka intaget av vegetabilier. Dessutom går det åt mindre resurser om vi äter mer vegetabilier i stället för kött.

/…/
Under de senaste åren har det framkommit att kött, i synnerhet nötkött, står för en betydande del av livsmedelskonsumtionens utsläpp av växthusgaser, och att en ökande köttkonsumtion inte är hållbar.

/…/
Det är dock inte enbart växthusgasutsläppen som gör animaliesektorn problematisk ur miljösynpunkt. Det moderna jordbruket kräver stora mängder fossilabränslen för jordbearbetning och framställning av konstgödsel och animaliesektorn tar stora arealer i anspråk.

/…/
Att köttkonsumtionen ökar medför att ny mark tas i anspråk, gammal betesmark odlas upp och skog huggs ned. Detta är Brasiliens köttproduktion ett exempel på, landet är både en av världens största kötköttsproducenter och nötköttsexportörer. Enligt FAO 44 används 70 procent av ytan i Amazonas som huggits ner till betesmark och den resterande delen används till största delen för foderproduktion. Animaliesektorn påverkar på så sätt direkt och indirekt faktorer som ökenutbredning genom överbetning, minskad biologisk mångfald genom skogsskövling, erosion och jordskred, övergödning av hav och sjöar och så vidare.

/…/
Länge ansågs det att det var nödvändigt att inta en viss minimimängd av animaliskt protein i kosten. Proteinbehovet är dock främst relaterat till behovet av essentiella aminosyror och dessa kan man få i sig från såväl vegetabiliska som animaliska födoämnen. Genom att äta varierat och välplanerat, framför allt att
regelbundet äta flera olika slags spannmål och baljväxter, kan även den som är vegan få i sig det som behövs för att skapa fullvärdiga proteiner i kroppen.6

/…/
Forskning visar att personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer. ”

Klicka för att komma åt En+hållbar+köttkonsumtion.pdf

Ytterligare en trovärdig källa som styrker detta:

A global shift towards a vegan diet is vital to save the world from hunger, fuel poverty and the worst impacts of climate change, a UN report said.
http://www.theguardian.com/…/02/un-report-meat-free-diet

Källor:

1. Lantbrukarnas Riksförbund (2013) ”Mjölkbönder vill ta mer ansvar för betet” Pressmeddelande 2013-09-09.

2. Sveriges Radio Ekot (2009). Mjölkbönder kritiska mot beteskrav. 2009-06-09.

Många har opponerat sig mot att jag länkar till Djurens Rätt. Om man på riktigt är intresserad av korrekta fakta kan man enkelt kontrollera de utförligt angivna källor som Djurens Rätt anger. Här kan man läsa om nötkreaturens villkor:

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kor-kalvar-tjurar

För dig som känner dig osäker på att minska ditt intag av mejeriprodukter utifrån ett hälsoperspektiv:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-dags-att-sluta-med-mjolkpropaganda/

Och slutligen ett litet särskilt tack till: Miranda.

Relaterat: Kolmården – dags att stänga butiken?

43 reaktioner på ”Efterlyses: studiebesök på en genomsnittlig mjölkgård

 1. Hej Mamma Chips,

  Jag undrar om det finns möjlighet att intervjua dig för en podcast som kommer att startas upp?
  Jag antar att du ser min email i och med att man var tvungen att fylla i den för att posta inlägget.

  Gillad av 1 person

 2. Det är väl bara att kontakta en gård, hur svårt kan det vara. Finns massor med gårdar runt om i sthlm(tolkar att du bor där)bara i huddinge tex finns flera kravgårdar som jag tycker funkar fint. Jag tror dock du har tagit ett djurättsligt beslut att inga djur ska lida eller dödas, så det kommer nog vara skit på gårdarna ändå eftersom den åsikten är ganska totalitär. Har det slagit dig att du kanske också fallit för propaganda. Det går en enorm djurättsvåg just nu mer som ett evangelium än ekologi . Man hänvisar till enstaka medicinska studier och vissa i media har hängt på drevet. (inget är uppbackat av vare sig nutrionister eller den stora massan läkare eller forskare då man måste ha den samlade evidensen) Svensk havre är bra men det kanske finns dolda agendor även där?? Vi kanske måste inse att alla matfabriker (kött eller vegetabilier)behöver minska och fler tar sig ut ur storstan och blir självförsörjande. Staden står för 70% av alla utsläpp, hur bra är det? Men att skrika mördare och blod som ju är vanlig djurättsretorik har inte funkat förut så varför skulle det göra det nu mer än tillfälligt? Nä ut i skog och mark vetja!

  Gilla

  • Tack för din kommentar! Förhoppningsvis är det inte alls svårt att få besöka en mjölkgård. Eftersom många har föreslagit att jag ska besöka deras gårdar ställde jag frågan här. Ingen har erbjudit sig ännu. Jag vill i första hand besöka en genomsnittlig mjölkgård, men gärna en KRAV-gård också eftersom det skulle vara intressant att jämföra. Och jag har inte fallit offer för propaganda. Jag har haft den här övertygelsen i hela mitt liv och den är väl underbyggd. Just därför är jag förbannad på mig själv för att jag inte har tagit ansvar och agerat efter den övertygelsen utan istället fällt upp skygglapparna och valt den enkla, lata vägen under så många år.

   Gilla

   • Om du har haft åsikten varför har du druckit mjölk då? Så tolkade jag ditt första inlägg. Och om det är onaturligt att ha djurfabriker varför bor du i storstaden, är det naturligt?? Det är det som driver fram dem. Ger man sitt barn korv så bidrar man. Din man är kock, utan mejeriprodukter….?? Och du, jag vet djurättsaktivister som har vegankurser om barnmat som sen går hem och ger sina egna barn hamburgare med vitt bröd och fullt med tillsatser. Alltså alla fel man kan göra. Allt handlar inte om din rätt att tycka att kalven separeras det är lite större än så. Ring en gård, de tar emot dig om inte, ring nästa……..Jo djurens rätt är i min mening en totalitär extremgrupp. Men vi har alla våra ”sanningar” och framförallt nu med alla vi som internetknarkar med bloggar osv. Nä ut i skog och mark vetja!! 🙂

    Gilla

   • I min åsikt här så utgår jag från att en djurrättare(medlem i djurens rätt)har sagt att inga djur får dödas för mat eller andra produkter mm. Den blir då totalitär i den meningen att det inte går att kompromissa dvs säga att ”det är ok att döda lite utifall ni gör si och så” utan det är inte döda alls som gäller. Hur tycker ni som antagit den åsikten att det är kan man slakta djur om det är på ett visst sätt?? Och eftersom normen i världen (ännu så länge) är att vi slaktar djur för föda så anser jag att den åsikten är extrem och totalitär men det kan man ju tycka vad man vill om. Det är inte så noga för mig. Jag jobbar stenhårt mot ett bättre samhälle både för människa djur och natur. Dock har jag inte tagit till mig åsikten att djur inte kan slaktas och det har alla bönder i Sverige inte heller gjort men många kämpar likväl för en bättre värld. Väldigt många bönder förser ju veganer med mat och samtidigt slaktar djur då man ofta har både spannmål och djur. Men sanningar är ju aldrig svarta eller vita utan ska gärna vridas för att gå framåt. Ut i skog och mark bör vi alla då och då!

    Gilla

  • Städer är mycket mer miljövänliga sett till per person än landsbyggd. De mycket längre transportavstånden ute på landet gör att alla transporter till och från jobb och skola och affärer med mer blir betydligt dyrare för miljön. Det är dessutom mycket lättare att elektrifiera de korta transporterna i stan. Att bo i relativt små lägenheter kräver betydligt mindre uppvärmning, med mera. Fler människor kan dela på resurser och infrastruktur i städer. Ju större och tätare de är desto tydligare blir dessa effekter.

   Självklart påverkas närmiljön oproportionerligt mycket runt en stad på grund av den höga koncentrationen människor, men misstolka inte det som att städer är miljöfarliga, speciellt inte ur ett globalt helhetsperspektiv.

   Det är ingen som argumenterar mot att vi ska ha ett hållbart, helst ekologiskt, jordbruk förutom de som redan investerat i industriellt matfabriksjordbruk. Det är inte storstäderna som står för det, utan profithungriga storföretag samt organisationer som LRF som mörkar hur det faktiskt går till att producera vår mat.

   Vidare undrar jag vad det är för djurrättspropaganda du pratar om. Överdriver denna hur det ser ut i kött- och mejeriproduktionen? Det är ju verifierbara fakta att kor står inlåsta i små bås, tvångsinseminerade, separerade från sina ungar, mer eller mindre i sin egen skit, fyllda med antibiotika för att skjuta upp oundvikliga sjukdomar. Har de (o)tur klarar de sig i fem år, att jämföra med runt 20 om de får gå och beta i fred och slippa hållas konstant gravida från den dag deras kropp möjliggör det. Föds en till tjur blir den slaktad så fort köttvärde per investerat foder nåt sitt maximum. Vad skulle vara svensk havres dolda agenda för att vi ska föredra det här systemet? Att mörka hur många stackars söta maskrosor som stryker med när åkern skördas?

   Det är hårda ord men vad är det om inte mord att döda andra levande, kännande varelser av ren lättja och kulturell tröghet?

   Gillad av 1 person

   • Poängen är bara att vi behöver fler som producerar egen mat i mindre skala och tar ansvar på riktigt och inte går till affären. Men det kanske är en utopi precis som kalvarna! Om vi gör så kommer kalvarna att komma ut i markerna automatiskt men så länge vi konsumerar som vi gör idag så står vi still och då bidrar storstäderna mer då vi inte kan odla eller ta ansvar. Så det är väl bara att fortsätta köpa dyra gore tex jackor och importerade grönsaker (ej eko) som den stora massan gör. Jag vill ha ut kalvarna men tror inte på denna ”gamla” skrik retorik att alla stora är så dumma.. Nu hamnar vi ju i argument fram och tillbaka.:)

    Gilla

   • Jag tänker Mathias att den lite hårda tonen som ofta finns runt djurättveganer retar upp den stora massan som inte är det. Och de/man går till motangrepp just bara därför. Vi/dom kan ju inte leda till ngt. Och jag är fullständigt övertygad om att det är konsumtionsbeteende som måste ändras. Utan konsumenter inga producenter så funkar ju marknadsekonomin och då är det ju dumt att reta upp konsumenterna som köper kött/mjölk. Jag äter själv växtbaserat men men lite kött inslag då och då. Det är mitt val. Men hur når vi alla hamburgarätare, eller restauranger med importerat dåligt kött. Jag vi kan ju börja med de i vår närhet kanske be dem äta lite mindre och eko. Tro mig men min man har fortfarande efter 17 år svårt att ändra sitt beteende. Men det blir inte lättare för att jag skäller på honom. Är du med? Bara min insikt om hur vi tillsammans kan gå åt en bättre värld isf att hänga upp oss på en fråga som alltid hamnar i status quo.

    Gilla

   • Poängen är bara att vi behöver fler som producerar egen mat i mindre skala och tar ansvar på riktigt och inte går till affären. Men det kanske är en utopi precis som kalvarna! Om vi gör så kommer kalvarna att komma ut i markerna automatiskt men så länge vi konsumerar som vi gör idag så står vi still och då bidrar storstäderna mer då vi inte kan odla eller ta ansvar. Så det är väl bara att fortsätta köpa dyra gore tex jackor och importerade grönsaker (ej eko) som den stora massan gör. Jag vill ha ut kalvarna men tror inte på denna ”gamla” skrik retorik att alla stora är så dumma.. Nu hamnar vi ju i argument fram och tillbaka.

    Gilla

   • Jag jobbar med miljö och hållbarhetsfrågor. Det finns det massor med människor som gör. Om du vill ha bra insyn så finns det en Fb grupp ekologiskt är logiskt (kanske du redan känner till) bra möten många ggr utan en massa kopierade länkar. Riktiga samtal!

    Gilla

   • Å om du vill ha en länk som ju alla vill ha och anser att det dom har hittat på internet är riktigt eller det enda som gäller, så kommer en här. Massor händer ute i vårt jag vet det ”på riktigt” har inte läst det utan gjort det. Å sen kommer snart både arla och de andra stora rävarna att ändra sig för i Ståckholm(ironi) följer man trender och där finns massor med sustainabilitykonsultbolag så snart kan inte en enda VD med självaktning fortsätta ohållbart. nä ut i skog och mark vetja! http://www.jordpatrynet.se/

    Gilla

 3. Min man är min man och jag är jag. Han har ingenting med det här att göra och har för övrigt helt andra åsikter än jag. Jag skriver enbart utifrån mig själv. Lämna honom utanför det här.

  Jag tycker för övrigt att det är stor skillnad mellan att servera socker/tillsatser och något som framställs genom att man systematiskt plågar och dödar andra varelser.

  Som jag skrev, så är den pinsamma sanningen att jag har fällt upp skygglapparna för att det har varit enklare. Som tur är kan man ju när som helst ändra sitt beteende, göra om och göra det som känns rätt. Vad som känns rätt är förstås upp till var och en.

  På vilket sätt driver man fram djurfabrikerna bara för att man bor i stan om man inte konsumerar kött? Och vad du menar med att att inte allt handlar om min ”rätt att tycka att kalven separeras”?

  Gilla

 4. Mellantorpet skriver: ”Man hänvisar till enstaka medicinska studier och vissa i media har hängt på drevet. (inget är uppbackat av vare sig nutrionister eller den stora massan läkare eller forskare då man måste ha den samlade evidensen)”

  Hört talas om Läkare för framtiden?

  ”Vi är en ideell politiskt obunden förening av läkare. Som modell för vår förening står den amerikanska läkarföreningen Physicians Committee for Responsible Medicine. Läkare för framtiden är oberoende av denna förening men strävar efter att uppnå samma mål med liknande arbetssätt. Vårt arbetsområde är
  att sprida information om hur och i vilken utsträckning våra kostval påverkar hälsa och sjukdomsutveckling.

  Styrelse:
  David Stenholtz, specialistläkare onkologi
  (ordförande och kassör)
  Veronica Hedberg, ST-läkare kirurgi (vice ordförande)
  Jakob Rosén, läkarstuderande (sekreterare)

  Rådgivande kommitté:
  Gunnar Johansson, professor i hälsovetenskap
  Stig Bengmark, gästprofessor London University
  Peter Nygren, professor i onkologi
  Yvonne Wettergren, docent i molekylär medicin
  Pernilla Berg, med dr i toxikologi, nutritionist
  Theo Wikström, allmänläkare
  Karl-Otto Aly, allmänläkare
  Stella Cizinsky, överläkare kardiologi”

  http://www.lakareforframtiden.se/
  https://www.facebook.com/LfFramtiden?fref=ts

  Gillad av 1 person

  • Tack Erik! Apati är en vanligt förekommande reaktion hos många djurarter (även människor) när de ställs inför extremt pressade situationer. Det är inte svårt att föreställa att det är just vad som händer med en nyfödd varelse som lämnas ensam i ett litet utrymme. Att de dessutom i grunden är bytesdjur är förmodligen en annan orsak till att de inte ”skriker”. Vill nämna detta då det är flera som hävdar att kalvarna inte alls far illa utav detta, utan är alldeles lugna och tysta när de separareras direkt efter födseln. En veterinär bekräftade för övrigt att han hört otaliga kalvar ”ropa” efter sina mammor när de skiljs efter 2-4 dygn.

   Gilla

 5. LFF är sprunget ur djurens rätt. Och ja jag är insatt i nutrion och ekologi. och ja detta blir återigen en djurrätts fråga. Och man kommer inte ifrån den. Det blir Palestina politik (tar aldrig slut) Det finns lika många studier framtagna av kostdoktorn som påstår det motsatta. blabla. Lika illa!!!! Det är och kommer att vara de nordiska råden som tillsammans tar fram den samlade evidensen. Över ca 10 års tid. Just nu passar man på att lyfta mjölken inom veganismen. Men det är mest kvinnor som drabbas varför det?? Ja det är en fråga man måste hitta samband mellan osv. (kan ju vara så enkelt som att det är östrogenet som spökar precis som när studier om att kaffet var livsfarligt kom, så hade man missat att de som dog var också alla rökare) Och miljöfrågan lyfter man gärna också inom djurrättsaktivismen men även där måste vi titta på större faktorer än bara rött kött(ingen motsätter sig det, köttkonsumtionen ska ner)tex att vi kanske måste helt ändra levnadsbeteenden. Inte leva på varandra mm. Det som gör folk upprörda tror jag till att börja med var den lite megafonskrikiga tonen i första inlägget. Och som många upplevde som en skrik mot alla bönder. Har förstått att du inte vill att djur ska lida respekterar det. Vill inte jag heller. En konkret fråga dock, hur många gårdar har du varit på under ditt liv eller du kanske är uppväxt på landet? Det vore kul att veta! Och det finns inte en sanning även om vissa åsikter är starkare än andra. 🙂

  Gilla

   • David är aktiv i djurens rätt, Pernilla Berg likaså Och vänner med Jonas Paulsson. Alla inläggen på deras LFF sida delas samtidigt med samma ord på Köttfri måndags sida. Deras Amerikanska förlaga går ett steg längre faktiskt och erkänner sin etiska äggning utöver det medicinska. Men det vågar man nog inte riktigt. Jag bryr mig faktiskt inte om man är djurrättvän men när man anger det medicinska hur som helst som utanför de rådande kostråden jag då min vän, blir det propaganda. Särskilt som allt handlar enbart om mjölk och kött (i princip) och man delar artiklar ofta och inte studier. Vilket i forskarvärlden inte är god sed! Så ja, jag jämnför alla oseriösa FB sidor som inte följer rådande praxis och god sed. David har lagt upp en studie om en stärkelsediet som är en amerikansk pengamaskin och det står inte Nutrionisterna (som är de som ska ge kostråd i Sverige) bakom. När man tittar på flödet så ser man mönster(lika illa på kostdoktorn)som inte blir proffetionella. Och använder man ett epitet som läkare så bör det blir lite mindre genomskinligt! 🙂 Har lagt många timmar att granska branschen och hur olika aktörer väljer att vinkla till det. Studerar just nu kritisk ganskning men matbranschen är min bransch. Jättekul just nu mitt i mellanmjölkens vara eller inte. 🙂 Men som sagt lika illa på många sidor!

    Gilla

  • ”Det finns lika många studier framtagna av kostdoktorn som påstår det motsatta.”

   Bra att du i alla fall nyanserar din åsikt lite. Innan hävdade du att ”inget är uppbackat av vare sig nutrionister eller den stora massan läkare eller forskare då man måste ha den samlade evidensen”.

   ”Kostdoktorn” är en sida som marknadsför LCHF-dieten och som tjänar pengar på just LCHF-produkter. Ska du verkligen jämföra honom med Läkare för framtiden, som är en ideell förening utan vinstsyfte och med en hel drös experter, professorer och praktiserande läkare i rådgivande kommittén?

   Gilla

  • Som jag skriver i inlägget så har jag aldrig varit på en ”riktig”, storskalig mjölgård, men skulle gärna vilja. Det är ju dock inte omöjligt att söka och finna fakta kring hanteringen inom mjölk/köttindustrin och utifrån det tycker jag inte att det är svårt att ta ett beslut. Det är ju inte realistiskt att alla människor i hela Sverige skulle besöka en mjölkgård för att bilda sig en uppfattning. Eller tycker du att man måste ha besökt en mjölkgård för att kunna göra det? Blir nyfiken på om du är mjölkbonde eller på annat sätt jobbar inom branschen?

   Gilla

   • Hej Mammachips. Oj det blev många inlägg. Ja jag är insatt i matbranschen på olika sätt, dels född på en liten (idealisk)gård under 70-talet. Där tuppar och höns skuttade fritt grisarna bökade och geterna fick vi jaga tillbaka till hagen då de skuttade över hela tiden. Blåbär i tallriken på morgonen och älg på helgen. Jag har drivit (tillsammans med min syster som är Nutrionist med enormt många år på KI och som nu forskar om mat och hälsa.)ett matföretag i flera år.(Kafe, catering kurser föreläsningar mm) Vi har hela tiden haft ett grundläggande ekotänk och att maten lagas med de nordiska kostråden som bas. Vi har lagt själva kafe, catering delen bakom oss(ett annat ekoföretag driver det vidare)men intresset för mat,miljö hälsa människa djur och natur finns kvar. Driver ett hållbarhets nätverk mm. Pluggar just nu även samhälle och specifikt kritiskt granskning därav att jag gör massor med inlägg i debatter. Jag har lagt många timmar på detta och just internet och särskilt Sociala medier är inte riktigt tillförlitligt. Jag har typ tusen exempel på det. Läskigt många fler än jag ville! Jag utmanar gärna all typ av tänkande då det inte finns enkla sanningar. Oerhört intressant! Jag delar alltså tanken att djurhållningen måste förändras(det tror jag egentligen många gör) dock inte att man inte kan slakta djur på ett humant och bra sätt! Sen vill jag utmana världen att tänka längre. Som tex att människans sätt att inte leva med naturen utan i konstgjorda städer är kanske den största boven. Jag bor själv utanför sthlm men tar ett litet kliv mot att bidra. 🙂

    Gilla

 6. Och inget personligt mot din man, du nämner honom i din blogg som kock och vad jag menade är att alla skriker på bönderna medans man kanske ska börja ifrågasätta de som konsumerar eller lagar maten också. Så absolut ingen känga åt honom personligen från min sida.OK? Utan konsumenter inga producenter!!!

  Gilla

 7. Ett litet förtydligande till. Ang att städer föder matfabriker(både animaliska och vegetabiliska) så menade jag såklart inte dig bara utan hela städerna. I sthlm är 2 miljoner beroende av att ngn annan fixar fram maten. Sen går vi till butiken och köper den med papperslappar. Detta är ett avbräck från ekosystemet som människan hittat på.!! Om nu t.ex djurens rätt vill verka för ”alla djurs rätt till eget liv”ur ett evolutions och ekosystemperspektiv där människan är en del av det, alltså också ett djur, borde inte människan bli mer naturlig då? mao skaffa sin egen föda och inte vara beroende av ngn annan eller beställa från internet? Jag tror ur ett miljöperspektiv måste vi nog kliva tillbaka till ekosystemet vi människor också! Veganerna vill att fler veganställen ska öppna i sthlm !!!????Isf att odla sin egen mat! Jag äter mest växtbaserat och ser till att en hel del kommer från min egen tomt. Men att skälla ut alla stackars bönder som ju djurens rätt ständigt ( just nu på sociala medier)gör leder ingenstans. Framför allt inte eftersom veganerna utgör 5% av Sveriges befolkning och finns mestadels i storstan. Kom igen och ta ett eget ansvar för jorden även om det är vegetabiliskt då gör vi stor skillnad! Tillsammans!!! Inte för och emot!

  Gilla

  • Jag förstår faktiskt inte ”argumentet” som många anför att man typ ”inte ska komma och säga något om man bor i stan”. Ska vi avskaffa städerna? Det är väl eftersträvansvärt att vi alla blir mer medvetna konsumenter, oavsett var vi bor? Alla kan ju inte vara självförsörjande. Det stämmer för övrigt inte att de flesta veganer och vegetarianer bor i storstan, det är lika fördelat mellan storstad och landsbygd: http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/var-tionde-svensk-ar-vegetarian

   Gilla

   • Den enda undersökning som finns tyvärr är den du hänvisar till. ”Störst andel vegetarianer och veganer är det i Skåne (15 %) och i Storstockholmsområdet (11 %). Det är också i de regionerna som ökningen har varit som störst under de senaste fem åren. ” Eftersom den är så gammal så får man anta att det är flest i storstan! Men kritisk granskning innebär ju att man måste titta vidare än kanske bara till djurens rätt i allt. Jag har tex granskat Läkare för framtiden och hittar massor med exempel där man uteslutit viktig information och skrivit till sin egen tolkning utifrån ett kött och mjölkperspektiv. Så tyvärr överallt måste vi tänka till inte bara 2 ggr utan massor med mer.

    Gilla

 8. Pingback: Tack LRF för att ni stämde Oatly! | MAMMA CHIPS

 9. Bra att du belyser denna fråga mammachips!! Debatten behövs!
  Mjölkindustrin har alltid varit så hemligt stängd på något märkligt vis. Lite som ”Kalle och Chokladfabriken” man anar knappt vad som pågår där inne, ser bara produkten.
  Sånna här debatter öppnar ju upp för både insyn och ger möjlighet till eftertanke.
  Nästa steg borde bli äggindustrin.
  Det är vi konsumenter som bestämmer – we are watching you Arla..!
  Tack!

  Gillad av 1 person

  • Det är ju det detta inlägg handlar om. Att besöka en gård. När du säger stängd hur menar du då??? Har du ringt några gårdar. Hur många ggr har man egentligen varit ute i vårt land. Jag har aldrig haft problem att besöka gårdar. Alla som säger detta vart bor man? Har man inga man känner som känner ngn med gård! Har jag svårt att tro. Men att gallskrika ut en hel yrkesgrupp det är lätt att göra ifrån kontoret. Så Tove, hur många gårdar har du varit på??

   Gilla

 10. Jag har varit på gårdar! Sett hur mjölk massproducerats av djur. Djur!!! Inte maskiner!
  Jag satt heller inte på ett kontor och gallskrek haha, (hade iof vart lite kul).
  Och nej, jag känner ingen med gård, men har en telefon och kan ringa olika gårdar. Det är det jag tycker är så bra med den här typen av debatter. Jag öppnar ögonen och vill ta reda på mer och tar genast av mig ”Bregott-glasögonen” . Även om jag inte bor på torp.
  Fortsätter watcha you Arla!

  Gillad av 1 person

 11. Superbra Tove. Jag kan tipsa dig om Lokal Andelmat på FB som jobbar för småskalighet och att djur(inkl människan) och natur ska på leva enligt ekosystemet. Där kan du göra insats om du inte själv tar ansvar för att odla och iaf köpa lokalt. Oavsett animailer eller vegetabilier. Och jag menade inte dig när jag skrev att man gallskriker från ett kontor utan syftade på det allra första inlägget som ju var ett skrik till LRF(alla bönder blir upprörda då de även odlar annan mat åt Sverige) från en sthlm bo. Och som upprört många. Vi gör ju alla våra val. Vi är olika! Men vi som går till affären måste tänka att det finns massor med människor som ser till att vi andra har mat att köpa! Så om vi nu vill att allt ska vara naturligt får vi nog titta ordentligt på oss själva inte bara hacka på andra! OCh det gäller mig som dig.Nä ut i skog och mark vetja! 🙂 Och du! Jag bor inte i ett torp min väg heter bara så kram på dig!

  Gilla

 12. Mamma chips!
  Jag är en 25årig föredetta vegetarian som under min gymnasietid läste på lantbruksskola. Jag har jobbat på olika gårdar runt om i världen. Jag har tillbringat dagar och nätter i kostall, svinstall och i fårhagar. Jag har förlöst kalvar och vadat i lera för att dra upp får som fastnat i lerbad. Jag har avlivat grisar och lastat djur för slakt. Jag har matat kalvar och byggt kohagar till förbannelse. Jag har masserat suggor som är oroliga och snart ska grisa. Jag har somnat på en halmbal av utmattning efter en dag på jobbet.

  I’m hearing you sister! Jag förstår varför och jag förstår till vilka du egentligen vill nå ut till. Men snälla – säg inga elaka ord om bönder som gör allt det kan för att ge sina djur ett så bra liv som möjligt. Snälla kom hem till mig en hel dag – helst två, så kan vi göra studiebesök på såväl uppbunden småproduktion som robot. Vill gärna visa dig utegrisar/innegrisar och äggproduktion också! Hör av dig via mail – sista gången jag läser på denna sida. Blir helt matt av alla oriktiga påståenden. Ser fram emot att få visa dig hur det egentligen är. Och så ska jag se till att plocka fram husdjursboken från gymnasiet, så vi kan läsa lite om våra svenska husdjur och deras behov på en nivå som lämpar sig för dig ! Maila mig! Kram

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s